Иван Шишиев за Яна Маринова и продукцията на Ники Илиев Живи легенди

Ревю на Иван Шишиев:

(Не точно) Живи легенди е история за група отчуждени приятели, които се срещат на българското Черноморие след години. Накратко е това! Филмът щеше да е наистина жесток, ако в него не беше видима очевидната скованост на актьорите (особено Георги Кадурин), неопитното оформление на сценария, Саня Борисова, момчето, което играе брат й, старото парче на Snow – “Informer” и…, отново Саня Борисова. Да ме прощава Ники Илиев, но не става при всеки филм, на който той е режисьор тя да играе. Като играе е силно казано.

 Живи легенди

Павел (Орлин Павлов) е на тридесет и пет-шест години, работещ на директорска позиция в банка и меко казано фрашкан с пари. Дотук добре. След един инцидент обаче, при който си удря главата, той забравя последните двадесетина години и се превръща в човек с по-малко акъл и от Сид от „Ледена епоха“. Разбира се, то се очаква, че първата му работа е да се върне в малкия си роден град Балчик, в който между другото са неговите стари приятели и ученическата му любов. Павел, който няма ум, но има пари, решава, че сега е времето да изпълни всяка една своя мечта от късния пубертет, както и тези на своите връстници. Следват обичайните за всички комедии сблъсъци, смях, рев, болка, подигравки и прочие. Към края главният герой си връща паметта, което си е близко до ума и… става това, което става – лека мелодрама, без особени заслуги, заради което краят е изключително слаб. Може да се каже, че „Живи легенди“ са новите „Дърти хлапета“, но без картофената физиономия на Адам Сандлър.

Режисьорът Ники Илиев, който го играе и поддържаща мъжка роля, набляга на онова нещо, което е залегнало между града и селото, между планината и морето, а иначе казано – носталгия. Насочена към малките неща, които за родените преди компютърът да тресне българските земи – ако не както Крали Марко -турчин, то както Кличко – Кобрата, са много понятни. Това е едно от най-добрите неща, които изпъкват над, да кажем, краката на Яна Маринова, играеща стритийзьорка и бивша жена на Павел (уникална пичка, между другото/бел.ред). А другото е мъжът под чехъл (Димо Алексиев) и истинската „Жива легенда“ на италианското кино Микеле Плачидо (познат на по-възрастните, а и на останалите почитатели на класическите сериали с ролята на комисар Корадо Катани в култовия сериал „Октопод“), който играе един остарял богат художник и почитател на всички хубави жени.

Извън това обаче филмът си остава лека лятна загрявка или „ цакане с топла бира“, както бе казано в „Оркестър без име“ преди толкова много години.

4.75 avg. rating (95% score) - 4 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.