Уестърн, мускули и ирония на вълни се разплискват

Burn After Reading / Изгори след прочитане (2008) е свръхдинамична, черно оркестрирана абсурдистка комедия, с каст в който няма ни един случаен.  Джон Малкович е низвергнат фебере кариерист (и феноменален карък!), чиято богата жена Тилда Суинтън напуска заради Джордж Клуни – шано играч, натискащ Франсис Макдормънд, тайно от съпругата си и любовницата си Суинтън. Франсис работи във фитнес и мечтае за серия пластични операции. Колегата й Брад Пит намира диск със секретно инфо за работата на агент Малкович.

Решението да го изнудват не им отнема повече от две секунди. Последвалите смъртоносен хаос и засечки са възможни само в болните гениални мозъци на на братята Коен. Черешката на тортата този път е не Сам Елиът, а Джей Кей Симънс, можеш да си представиш баса му. Сложен “най-отгоре” като окото на Фатима, но без да е всевиждащ, за мъдър нихилист дълбаенето в “защо” е отживелица. Лудница.

Generation Iron 2 / Желязно поколение 2 (2017) е документален филм за мъжете (жените също са в кюпа), които посвещават част от живота си на тялото и неговите мускули, и се опитват да градят кариера от това. Действието проследява подготовката на финалистите на конкретно престижно състезание-конкурс в Лас Вегас.

Глас зад кадър е Мики Рурк (страхотен избор). Има какво да се разбере за психиката и мотивацията на тези хора от филма, както и за шоубиз правилата в тази сфера. Културистите продължават да са пример на подражание за много деца, (самите те изглеждат такива в приказките си), освен това техният собствен живот е в залог, така че нещата са достатъчно сериозни.

Hell or High Water / На всяка цена (2016)

Архетипният детектив Джеф Бриджес е предопределен да спре двойка банкови обирджий. Бен Фостър и Крис Пайн искат да спасят фамилното си ранчо, заклещено в гърлото на същата корпоративна змия, на която се опитват да извадят зъбите. Несправедлитите схеми на банките, накърняващи интегритета на човека и актуалните антихуманни бизнес практики за колективизация на земя в Тексас, са носеща колона в този класически построен съвременен уестърн. Режисьор е Дейвид МакКензи(Starred Up), сценарист – Тейлър Шеридан (Сикарио)

A Bigger Splash / Голямото плискане (2015) е далечен роднина на Басейнът/ La Piscine с Ален Делон от 69-та с Роми Шнайдер. Luca Guadagnino (за чийто Call Me by Your Name сега всички говорят) е създал нещо забележително като атмосфера, защото ако си спомняш само сюжета казва Скорсеза, то филмът едва ли си е струвал. Действието е ситуирано в наситения с мрачна красота и стаено насилие  сицилиански остров Пантелерия, най-близката до Африка точка от стария континент. Тилда Суинтън е Мариан Лейн – рок певица, амалгама от Боуи, Пи Джей Харви, Пати Смит, Рошийн Мърфи и няколко други. Загубила е гласа си и Пол (Матиас Шьонертс)  й помага във възстановяване на физическия и емоционален баланс – Мариан още се съвзема от бурен романс с известен музикалния продуцент Хари Хоукс (Ралф Файнс). Хари е експлозивното торнадо, което чука на вратата им и праща уединението им по дяволите; под ръка със загадъчно момиче, представено за дъщеря. Следва итензивно кръстосване на енергии и еротични желания, в съревнование по “приятелски” дебнещи за превес или унижение бързооборотни разговори, истерични веселби, откраднати разходки и интимни схватки. И така до крайгълен и необратим инцидент, съдбовен за взаимоотношенията на въвлечените. Психологическият релеф на героите Лука осветява панорамно, аналогична е картината и ролята на бруления от исторически ветрове остров – трасиран от различни по статус и съдба бегълци. Осветените детайли обаче щадят сенките, дълбочината в нюансите, градусът на напрежение не спада и след края. Сочно, авторско кино.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
3.33 avg. rating (70% score) - 6 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.