The Guard/ Големият полицай от малкия град


the guard

The Guard  (с беге вариант Големият полицай от малкия град) се усеща като малко ирландско след тежък рожден ден. Автор на дестилата е Джон МакДона, брат на Мартин МакДона, който пък от своя страна е режисирал Брендън Глийсън (на снимката) в Six Shooter и In Bruges.

the-guard-movie-image-mark-strong-01

Тук Глийсън отново е странна птица – неконтролируем, добродушен, превърнал служебната рутина в самотно, разбираемо само за него изкуство сержант, със старомодни разбирания за чест и нездравословно честен език. Неговият контрапухнкт Дон Чийдъл е скучен фебере агент от Атланта, който мотивира Глийсън да му помогне да залови група опасни наркотрафиканти (Марк Стронг, Лиъм Кънингам, Лиъм О’Лиъри), пренасящи дрога за половин милиард. Начинът по който сержайт Бойл пие гинеса си, ръси расистки изказвания и се забавлява с проститутки  е възвисено-поетично-смешен, като при Каурисмаки, далеч от евтиния физиологичен хумор, толкова колкото е и далеч Ирландия от Америка.

Стоици с философски възгледи са и престъпниците навестили градчето- камерата ги показва да говорят за Бертранд Ръсел и Дилан Томас. Крими сюжетът в The Guard  всъщност е примерна черупка съществуваща за да разкрие бисера Бойл-Глийсън, който пък от своя страна носи наградата за дебют в Берлин 2011-та за режисьора.

The Guard/ Големият полицай от малкия град
1 vote, 1.00 avg. rating (58% score)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  1. #1 by MCFOXXX on 24.11.2011 - 00:05

    Ей това е филма :)
    Без колебание му давам 8/10.

(will not be published)