Съветникът (2013) – “Не можеш да спреш това, което идва”

Светът, в който искаш да поправиш грешките си е различен от света, в който си ги направил. Да ги приемеш е единственото нещо, което можеш да направиш.

От началната омайна сцена с Пенелопе Круз (бременна на снимките) нататък, Съветникът е нищо повече от катастрофа на каданс – всичко лошо, което се случва е предварително изговорено и изглежда неизбежно. “Не можеш да спреш това, което идва”– каза един олдтаймер на Томи Лий Джоунс в Няма място за старите кучета.

Съветника е лаконичното, и с всяка изминала минута все по иронично име, с което назовават Майкъл Фасбендер, адвокат решил се на незаконна сделка в мафиотско Мексико. “Когато изследваме диамант ние  търсим единствено неговите несъвършенства.” Разговорът му с търговеца на диаманти Бруно Ганц е толкова многозначителен, че слага алегорична шапка на уж криминалната история.

Напрежението е на уестърн, камерата е в стил Traffic; съвсем на място е и камеото на двамина от Breaking Bad. Брад Пит и Хавиер Бардем са колоритни и словоохотливи по тарантиновски образи, които многократно предупреждават своя приятел за възможните последствия от това, в което се забърква.

 the counselor

“Спусъкът” е Камерън Диаз, класи над обичайното си амплоа, олицетворение на декоративните гепарди, чиито ловни инстинкти копира.

Сценарият (по “Кървав меридиан” на Кормак МакКарти oт 85-та*) е така компресиран с философски монолози, че актьорите са просто едни красиви бутони за текст, многоетажен, мускулест драматургичен текст. Което, разбира се, е яко, щото съм фен на МакКарти (Няма място за старите кучета, The Sunset Limited, Пътят). Ридли Скот също додава патос с ниски хоризонти и полароидна, ала мъже под прицел визия.

Отвъд преизпълнения норматив за модерен трилър, Съветникът спокойно би могъл да бъде филм за упадъка на скрупольозното човешко сърце, за пожертваната любовна история; тиктакаща притча за окото на Фатима.

* Преди няколко години Джеймс Франко се пробва върху романа със Скот Глен и Люк Пери в главните роли, но стигна до 20 минутно демо. Дано с Децата на бога, с който се е захванал от 2011 му потръгне повече.

П.П.

Забавно е, че ни в клин ни в ръкав по едно време Брад Пит цитира Мики Рурк от Body Heat.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 6 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.