7 факта, които не знаеш за Шофьор на такси (1976)

taxi-driver

Шофьор на такси (1976)

Току що излязъл от Кръстникът 2 Робърт Де Ниро е болен от инсомния ветеран от Виетнам, който бачка денонощен бакшиш в най-мръсните квартали на Ню Йорк. Курсовете му лавират между проститутки, убийци, сводници и други самотни деца на нощта.
Отвращение, безпомощност, изолация и тотална липса на възможности да направи нещо с живота си устройват капан за болния му от самоизолация мозък. Предизборна кампания за общинари пък става повод Травис Бикъл да излезе наяве по нелеп и объркан, но запомнящ се начин.

Сценарият на Пол Шрьодер е перфектен, в много интервюта двамата с Марти правят обстоен анализ за сътрудничеството си, и тук и в следващите проекти. Ako си фенбой няма да пропуснеш да видиш в това обстойно доку самият Скорсезе какво споделя кадър по кадър за класиката си, както и за работата си с Пол, Де Ниро, Бърнард Хърман, и всичко това, безценно гарнирано с милионите кинореференции минали му през главата.

taxi-driver

ако четеш това и ни се кефиш – поръчай си тишърт с Травис Бикъл от нас, ще го оценим!

7  факта които може би не знаеш за класиката на Мартин Скорсезе:

– Номинацията за Оскар за сценарий на Шофьор на такси се размазва в бицепса на  Слай, който гушва статуетката за Роки (бел.ред.2021 – няма такова нещо – Слай си остава с номинацията, но ще оставя грешката, симпатична ми е).
– Робърт Де Ниро цял месец върти геврека по 20 часа в денонощието, съвсем по Станиславски е имитирал mental illness, а  r-u-talking-to-me сцената, която пука огледала е изцяло импровизaция от него, не е на Шрьодер.
– Заради контрола на щатското НСРТ, 12 годишната Джоди Фостър шари по локациите с доста ограничен периметър.
– Порното, на което Травис води Cybill Shepherd всъщност е документална драма от ФРГ и се казва Language of Love
– Саундтракът на Бърнард Хърман e между най-доброто на известния джазмен и взима номинация за оскар(в същата година композира и за Obsessionn).
Травис Бикъл е име на яко пънк парче.
– Харви Кайтел и трябвало да играе ролята на Албърт Брукс, но си заплюва тая на сводника
– Години по-късно за Collateral планът на студията бил да привлекат за шофьор на таксито Де Ниро, но слава богу разумът надделява и взимат Джейми Фокс.
– Опцията да видим Taxi Driver 2 въобще не е хипотетична и зависи от една искра.

П.П.

Джеймс Франко за The Deuce: Виждали ли сте 42-a улица в Шофьор на такси – боклуци, неон, сводници, проститутки, дилъри и още боклуци? Това усещане искахме да постигнем в сериала (The Deucе 2018-e).

Ето какво казва Ингмар Бергман за спекулацията между Таxi Driver и опитът за покушение над Роналд Рейгън.

10/10

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 4 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.