Pioneer (2013) ни спуска 500 метра под водата

В началото си помислих, че  Pioneer щe е конспиративен трилър от новата вълна, която експлоатира еко-сюжети, но когато разбрах, че ще даде своята лепта по любимата ми тема за борбата на малкия човек vs. голямата корпорация, се успокоих. Историята е базирана в ранните 80, когато новооткрити огромни количества газ и петрол в Северно море, кара белите якички в норвежкото правителство да опулят хиберборейските си очички и  да побързат със строежа на петролна рафинерия. (Помните ли оня момент от Ще се е лее кръв, когато Даниъл Дей Луис произнесе култовия монолог със сламката?) Преди да потекат милиардите валутни единици и икономиката да живне, има едно малко препятствие и то е тръбата, която трябва да се “тури” на нечовешката дълбочина от 500 метра.

Pioneer

И ето тук се намесва професионалистът Петер, който общо взето си е екстремист в гмуркането. Двамата с брат си се записват на норвежко-американска проучвателна мисия, която ги сваля в мрачните недра на морето, където човешката психика не би трябвало да издържа. Задължителният за съспенса инцидент се случва и точно той  поставя началото на частно разследване от страна на Петер, разследване, което шефовете му, разбира се всячески се опитват да стопират.
Подводните снимки и цялата съпътстваща машинерия са заснети убийствено яко, като симпатягата  Aksel Hennie, познат от Ловец на глави е убедително притеснен до края.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 4 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.