Pi (1998)- в търсене номера на Господ

Pi/Пи (1998)

Завършил докторат на двайсе, Макс Коен е математически гений обсебен от идеята да подчини хаоса на модел, като намери универсалния ключ към сътворението(и стоковата борса) в перфектната комбинация от числа.

Едновременно преследван от една страна от тесен кръг просветени хасиди и уолстрийт акули от друга, с помощта на своя силициев “мозък” Евклид, Макс “пържи”  текстове от Тората,  преследвайки закодираното в двеста и шестнайсе цифри име на Бог.

Окуражение намира в мистичните достижения на Фибоначи, Леонардо, играта Го, √ 2 + √ 3 = 3,146 на Платон. Халюцинации, прозрения и страдания завихрят спирали, подобно на златното сечение, с което Коен докосва Демиурга.

pi-peep

 Pi (награда за режисьор в Сънданс, награда „Независим Дух” и награда за „най-добър първи сценарий”) e сниман като дневник, чиито рефрен е реминисценция към детството на Коен, когато въпреки родителската забрана гледа право в ослепителното слънце.

По-късно любопитството му минава на ниво “Икар”, както съчувствено го нарича неговия ментор Mark Margolis. От блестящ учен, той става ренегат нумеролог, настървено натискащ Enter, всеки път когато пуска в ход нова изчислителна схема.

Pi-(1998)

Дебютът на Дарън Аронофски (написан от него и титуляра в лентата Sean Gullette) е толкова силен, колкото е Контрол за Нимрод Антал.

В прегоряло чернобяло, с изследваща под микроскоп лудия свят на обсесията камера и перфектен тайминг между интелектуалните рефлексии и саундтрак с надъхващи парчета на Афекс Туин, Масив Атак, Орбитъл и Клинт Менсел – екс солист на Pop Will Eat Itself, разсписващ се във всеки филм на Аронофски, “Числото Пи” е пример за това, как с малко пари (60 000 събрани с по сто долара от приятели и близки) може, и се прави независимо авторско кино на световно ниво, повлияло на десетки автори.

П. П.

Пи, или по-известният му гръцки символ π, се дефинира като отношението от обиколката на окръжност и диаметъра й – една сравнително проста концепция. Тук обаче се намесва характеристиката му на „нерационално число”, което означава, че точната му стойност е практически непознаваема. Компютърни програми са изчислили милиарди цифри след запетайката от Пи, които започват с 3.14159265358979323…, но тъй като няма разпознаваем модел в последователността на цифрите, изчисляването му може да продължи хилядолетия цифра по цифра и никога няма да знаем коя цифра ще се появи след това. Оставени, цифрите на Пи ще продължат своята безсмислена последователност до вечността.
Древните математици намирали концепцията за безкрайното число напълно умопомрачителна. Приемали я като обида към всемогъществото на Бог, тъй като, как би могъл Всевишният да знае всичко, ако съществува число по природа непознаваемо.
сп-е Осем

3,14 е рожденната дата на Айнщайн, а от миналата година и международен ден на проблематичната математическа константа, формулирана от мнозина като “Кръг – фигура с безкраен брой ъгли”.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 6 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.