Oleanna/ Студентката (1994) – радикален Мамет, ритащ ехидно социалната стълбица

william_h_macy

Oleanna/ Студентката (1994)

В Студентката Уилям Мейси/Джон е университетски професор пред  договор за покупка на нова къща и евентуално повишение (в този ред). Интелектуалното превъзходство и педантизъм са го направили мъдър циник, или глупав самохвалко, зависи от гледната точка.

Oleanna/ СтуденткатаА тя в случая е на Керъл -очилата , недоволна от ниските си оценки в неговия клас студентка. Двайсетгодишният стаж, ерудиция и опит на Джон са сериозно застрашени от марксистко -ленинската заготовка на ученичката, неумолима в решението си да срине Джон в името на Устава.

Oleanna

Ако някой може да играе  блестящо Провал през цялата си кариера, това е Уилям Мейси (Едмонд, Фарго, Mагнолия, The Cooler). Амплоато на средностатистически бял американец(WASP), което сам си избира, е достатъчно широко за да приюти всяка драма.

Предисторията на Oleanna започва 1972-ра, когато с приятеля си Дейвид Мамет основават  театрална компания St. Nicholas. Там изпълнява първите си роли в негови пиеси- Американски бизон, Водният двигател. С Гленгъри Глен Рос Мамет става популярен като един от малкото безпрепятствено навлезли в киното драматурзи.

Oleanna до ден днешен е в топ-афиша на Бродуей. Една от двойките играли в нея са Бил Пулман и Джулия Стайлс.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.