Killer Joe – черната гротеска на У. Фридкин


killer joe

За да гушнат застраховката живот на майка алхоличка, двойка зверски оскотели баща и син, Томас Чърч(Отбивки) и Емил Хирш(Into The Wild), намират Джо, изпълнител на мокри поръчки, отгоре на всичко, с детективска значка.

Рафиниран до козирката на каубойската си шапка психопат, не без доза кокетство Матю Маконъхи(ледено прецизен) се навива, стига авансът му да включва девствената сестра на Хирш Доти, лунатичка.

Подхлъзването идва от Джина Гершон(всеотдайна, оперетно свадлива и гримирана), жена на Томас Чърч, чийто любовник е такъв и на поръчаната жертва.

Камерната група подчовеци разиграват трагикомичен театър от низки страсти, дяволски добре подплътен от литературен, харолдпинтъровски абсурд.

killer-joe-2011-gina-gershon-makes-an-entrance

Killer Joe, е направен по дълго играната на Бродуей пиеса на Трейси Летс, автор на драматургични хитове като Bug (отново с Уилям Фридкин) и August: Osage County. Опцията седем пъти седмично да играе бруталната сцена с пилешката кълка отказва Джина Гершон от пиесата, където е била поканена, но пък казва “да” на Фридкин.

Провокативен с мрачната си диагноза за човека в периферията, Killer Joe е на ръба на черната гротеска. Спасява го контролираното внимание към битовия детайл, към почти канибалската психика на замесените, незнаеща скрупули.

5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

, , , , , , ,

  1. No comments yet.
(will not be published)