Какво направих миналото лято(2010)- величественият Попогребски

какво направих миналото лято
В момента някой чете: Shame

В полярната станция в Чукотка, където “животът е труден и времето минава, а Севера остава”, живеят Павел- градският “турист”, и Сергей Виталиевич Голубин-примиреният с изгнанието по служба народен човек. Комуникацията между двамата е като между бяла мечка и катерица.

kak-ya-provyol-etim-letom

Един ден Паша получава радиограма за Сергей, докато той лови нелегално пъстърва “за най-близките си хора”.  Паша не намира сили да предаде съобщението, а с всеки изминал ден и час това става все по-трудно и опасно.

kak-ya-provyol-etim-letom

След шеметните “Мимоходом”, “Коктебел” (в съавторство с Борис Хлебников) и “Прости неща”(2007),четвъртият филм Какво правих миналото лято на Алексей Попогребски, отново е величествен в съвършенно изчистената си от “излишни килограми” история.

Панорамата от човешки страсти и емоции се разгръща с темпото, с което упорит алпинист покорява планински връх – бавно, неотстъпчиво, необратимо. Не и преди да се наслади на гледката отгоре, замаян от разредения въздух. Философският камък се създава от смесването само на две-три съставки в алхимичните колби. Страх. Воля. Чукотка.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Андрей Звягинцев(Изгнание, Завръщане), Алексей Балабанов (За изродите и хората, Морфин, Груз 200), Павел Лунгин (Остров, Цар) и Попогребски днес трасират красивото бъдеще на руското кино.

Rate this post
4.33 avg. rating (89% score) - 3 votes

3 thoughts on “Какво направих миналото лято(2010)- величественият Попогребски

  1. Не знам заглавието на статията умишлено ли е различно от името на филма?

    1. така го видях преведено, а не съм толкова добър в руския за да правя собствен превод

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.