Какво направих миналото лято – величественият Попогребски


kak-ya-provyol-etim-letom
В момента някой чете: Shame

В полярната станция в Чукотка, където “животът е труден и времето минава, а Севера остава”, живеят Павел- градският “турист”, и Сергей Виталиевич Голубин-примиреният с изгнанието по служба народен човек. Комуникацията между двамата е като между бяла мечка и катерица.

Един ден Паша получава радиограма за Сергей, докато той лови нелегално пъстърва “за най-близките си хора”.  Паша не намира сили да предаде съобщението, а с всеки изминал ден и час това става все по-трудно и опасно.

kak-ya-provyol-etim-letom

След шеметните “Мимоходом”, “Коктебел” (в съавторство с Борис Хлебников) и “Прости неща”(2007),четвъртият филм Какво правих миналото лято на Алексей Попогребски, отново е величествен в съвършенно изчистената си от “излишни килограми” история.

Панорамата от човешки страсти и емоции се разгръща с темпото, с което упорит алпинист покорява планински връх – бавно, неотстъпчиво, необратимо. Не и преди да се наслади на гледката отгоре, замаян от разредения въздух. Философският камък се създава от смесването само на две-три съставки в алхимичните колби. Страх. Воля. Чукотка.

 

Андрей Звягинцев(Изгнание, Завръщане), Алексей Балабанов (За изродите и хората, Морфин, Груз 200), Павел Лунгин (Остров, Цар) и Попогребски днес трасират красивото бъдеще на руското кино.

 

4.33 avg. rating (89% score) - 3 votes

, , , , , , , , ,

  1. #1 by бур on 26.12.2012 - 10:08

    Не знам заглавието на статията умишлено ли е различно от името на филма?

    • #2 by Anton on 26.12.2012 - 11:15

      така го видях преведено, а не съм толкова добър в руския за да правя собствен превод

(will not be published)