Тиктакаща интелектуална бомба в In the House (2012)

Новият Франсоа Озон (Басейнът) – In the House, е стегнат, мистериозен евро-трилър, сближаващ интелектуалното с криминалното. Талантлив тинейджър прави впечатление на отегчен от общото ниско ниво учител по литература, със съчинение на тема “Моят най-добър приятел”. Текстът е на воайор, проникнал в заветния подреден дом на семейство от средната класа. В начина по който момчето назова нещата “такива каквито ги вижда”, учителят, сам неуспял писател, го насърчава да не съди, а да обрисува правдиво, като подкрепя думите си с книги на Флобер (патрон и на лицея).

Dans-la-maison-(2012)

Играта, която момчето играе  пред приятеля си, провокира учителя да престъпи доскоро немислими за него граници, само и само да извади и подкрепи литературния потенциал на възпитаника си. Последният обаче е като талантливия мистър Рипли – некотролируем, воден от собствени creepy подбуди, вреден за всички, които замесва в онагледеното си въображение. В авторефлексията на учителя прозира елемент на критика и желание за реваншизъм. “Къде сбъркахме” е дежурният въпрос на всяко умиращо с огорчение и съзнание за пропилян живот поколение. С жена галеристка на съвременно изкуство (ученик нарича галерията порно магазин), самият учител е представителна извадка за духовните недъзи на устроената към комфорт средна класа. Интересът на Озон обаче е към тиктакащата бомба в тетрадката на ученика. В момент на кулминация, на учителя и респективно на зрителя, са представени няколко различни сценария за развръзка. Заблуждаващ вниманието флирт, преди финал, “за който не си се сетил, но усещаш че е на място”. С тези думи под безмилостния поглед на жадната за развлечения младост, без да подозира учителят устройва собственото си фиаско.

Във всеки един момент, In the House буди любопитството какво ще стане после, а наслагването на писателска фикция с реалност нагнетява психологически действието. Типично по френски, ролята на педагога е поставена под съмнение( на какво ни учат учителите бе казал Толстой), този път през призмата на икономическите маркери за статус.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 6 votes

2 thoughts on “Тиктакаща интелектуална бомба в In the House (2012)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.