Good Kill


good kill

Оператор на военен дрон страда от етичен дискомфорт в Good Kill – новият военен филм на Андрю Никълс. За разлика от младите си колеги, които правителството вербува сред топ-геймърите по света, майор Toми Игън/Итън Хоук е с необходимия стаж в небето (3000 часа на F-16), за да си позволи къща като по каталог във Вегас, танцьорка от “Тропикана”, барбекю-двор и american muscle car. Често в кадър, мустангът е контра на дистанцираните емоции на протагониста.
Докато джонатън ливингстън-чайката скърби по железните правителствени крила, касиерът от супермаркета му завижда за милитъри-стайлинга – цайси, яке, нашивки. Работното място на Томи е метален контейнер в охранявана зона. Смъртоносният “пилот” поразява цели във всяка една точка от Мала Азия, където каже “Лангли”. “C.I.A.  – Christians in Action” – шегува се черно командирът на Томи – актьор одрал кожата на Сам Нийл, за ЦРУ. След като е ликвидирал поредната цифра, попаднали в грешното време и място, хора, майорът дави демоните си в Smirnoff. Логично, бракът със съпругата, е пред разпад. Отвратително плоски ги скицират сценаристите половинките на военните – винаги са недоебани женски с IQ на микровълнова печка, без нулев толеранс към душевните смущения на своя партньор-в-мисия.

good kill

Андрю Никъл (човекът е списал “The Truman Show”! ) е работил с Хоук в “Гатака” и “Цар на войната” и очевидно знае как да вземе най-доброто от фейса му.  Съответно Итън е толкова влажен, колкото са му казали да бъде, въпреки това ролите му на писател по-интригуват.
Освен че са представени дистанционно управляваните машинки за убиване, с които тук е модерно да се снимат чалга-сватби и политически компромати, нищо ново няма да ти хване окото. Освен дъщерята на Лени Кравиц, де. Слава богу, Никъл не е взел яростно скучната Мишел Родригес. В “Good Kill” има и добри моменти, все пак. Например Томи маниакално изследва безоблачното синьо над пустинята Мохаве през слънчевите си очила, сякаш очаква всеки момент оттам да започне изпепеляваща терористична атака. За други не се сещам. Приказките за безскрупулната военна пропаганда макар и верни, са преповторени тъпо. В “American Sniper” на Ийстуд пак е същото, но може би той е по-добрият избор за гледане на тази тема . Инак рискувате да се пропиете като Томи, и тъй като едва ли ще е със Smirnoff и едва ли имате тунингован мустанг със Зоуи Кравиц на задната, гледката няма да си я бива.

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

, , , , ,

  1. No comments yet.
(will not be published)