Жажда за живот в блендера на историята

В Gerald’s Game / Играта на Джералд (2017) Карла Гуджино изнася физически поредната екранизация по Стивън Кинг, в която има от всичко познато – добре измислен, неотложен, направо натрапен за главния герой ребус за решаване, пирует около реквизита на свръхестественото, доста кръв, и доста добавени кошмари.
Психологизирането  и физическото си делят времето наполовина. Хубавото е, че има преплитане на повече от една линия и хумористично (авто)цитиране към други произведения на Кинг.

Wind River / Дивата река (2017) е нелош трилър с Джереми Ренър за трагичен случай в индиански резерват, наши дни, територия на оцеляването от най-суров тип, безразлична към късмета, щастието и човешкия живот въобще. Съвременен уестърн със сняг, снайпер и умно пестелив език.

Годината е 1942-а. В Лондон Чешката съпротива планира дръзка операция, целяща да обърне курса на Втората световна война. Младите Йозеф Габик и Ян Кубис са изпратени да убият в Прага Райнхард Хайдрих – лидер на SS, Гестапо, инициатор на Окончателно решаване на еврейския въпрос.
HHhH / Мъжът с желязното сърце / The Man with the Iron Heart (2017) е повече историко-костюмографски отколкото да добавя нещо ново около темата за Третия райх и лицата на злото. След Джонатан Лител и “Добрежелателните” това естествено е невъзможна задача.

Equals / Равни (2015) е антиутопия за стерилно бъдеще, в чийто информационно-дигитални кулоари емоционалността се смята за грозен дефект, подлежащ на лечение. Интимната близост между индивидите също е бъг. Ако не е изразително вълнуващата Кристен Стюърт филмът няма шанс. Героинята й е от малкото, които се пробуждат за нов живот, живот в изгнание.

Влюбена в момче, изпитващо същите проблеми двамата учат азбуката на сърцето, докато труженици на бигбрадър се опитват да ги репресират. Осезаемо беден като заснемане, с дразнещо чести и еднотипни близки планове. Жалко за камеото на Гай Пиърс. Пет минути от коя да е серия на британския Black Mirror са къде-къде…

Комиксовият Atomic Blonde (2017) е на нивото на онзи шпионски пълнометражен клип на Гай Ричи, „Мъжът от U.N.C.L.E.“ С перхидролена визия изкусителната маскулинна кралица Чарлийз Терон пръска тестостерон и граби с пълни шепи от това, на което е продуцент.

ГДР, Студена война, Джеймс Макавой, излязъл от Filth, служби, каскади, куршуми, диско – всичко е разджуркано в блендера.

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.