С лице надолу – 3-ят пълнометражен филм на Камен Калев

Face Down

С лице надолудългоочакваният от нас трети пълнометражен филм на Камен Калев (Източни пиеси, Островът), е готов да посрещне публиката си на голям екран. Трилът-драма вдъхновена от отрязък в крими житието на франсе (реално лице), нарочено за контрабанда на пари-менте от BG към родината си. За да спести кауша, Сами (Мелвил Пупо – микс между Бирол Юнел и Веселин Ранков, с аутфит близък до Тахар Рахим в “Пророк”), става ухо на Интерпол.

Мисията му е да закове поне един топ-трафикант на женска плът по оста Бургас-Виена. Натоварен с правдоподобна сводническа визия и смешен, елиминиращ подозренията български Сами успява лесно да потъне в  порочни кръгове, от които едва ли някой замесен някога е излязъл сух. Гореспоменатите кръгове не са подземни, търговията на жени се прави на дневна светлина, това е илюстрирано перфектно, и се регулира с платената благословия на властите по етажите.

FACE_DOWN

Пробудена съвест обаче саботира информатора-каналджия. Циганката Елка, шестнайсетгодишна проститутка от Провадия, предназначена първоначално за разменна монета, предоставя на Сами шанс да се прояви като спасител. (Тук разточителното внимание на камерата в изминаването на вътрешния емоционален път до решенията не прави мотивацията му по-убедителна, а музикалните “патерици” на Raf Keunen пък направо пречaт.)

Хуманността при мутрите е крайно вредна за този, който я проявява.

Наивните маневри на Сами да обезопаси момичето и да запази легендата си на бандит рязко увеличават главоболията му и го водят до задънена улица. Желанието му да помогне рикошира безответно. Страхът от света (обяснимо) убива в зародиш желанието на затворника да остави решетките зад гърба си. С кoето Камен Калев съумява да повдигне и най-съществения въпрос –

Какво представлява так.нар. помощ/солидарност, какви са реалните опции на човек в екстремални условия.

Face_Down_5

Сехер Небиева- избор от 1200 кандидатки. Справя се с ролята си самоотвержено и с познание

Степента на припокриване и разминаване с истинския случай е абсолютно маловажна. Филмът работи с актуални проблеми, които съзнанието ни услужливо игнорира, но чиято сянка, знаем, не спира да ни гризе като мързелива невестулка(по Алек Попов). Тревожният доку-репортажен маниер на камерата, гето-фонът и колоритното ветрило от натурщици са сред достойнствата на филма.

Лицето на мизерията е пределно красноречиво. За съжаление езикът е по-скоро софт, отколкото да прилича на автентичен жаргон. Нелицеприятните кадри са редуцирани, а физическото насилие, в което маргиналите се плодят-виреят-и-творят, е компромисно заменено с чалга.

Ако не са били спънати по дифолт, мутрите (чудесен каст) навярно са могли да разгънат речевия си потенциал и от това филмът да спечели. А така е малко като в “Истински истории”, където непрофесионалисти играят непрофесионалисти. Но, ясно, възрастовият обхват, който продукцията гони е с цената на такива предпазни мерки.

Face_Down_4

Мелвил Пупо (Melvil Poupaud), известен с участието си във филми на Франсоа Озон (“Swimming Pool”, “Time to leave”), Ксавие Долан („Laurence Anyways”) и Раул Руис. Един от малкото професионални актьори във филма. Номиниран за Сезар 2003-та за главна мъжка роля

“С лице надолу” е ситуиран в сърцето на днешния ден. Устойчивите асоциални практики в периферията на интереси на средния консуматор са горивото, с което филмът се опитва да хакне безразличието и апатията, правещи ги допустими.

Без да размахва морален императив или да залага на политически валенции – животът така или иначе е точно толкова несправедлив, те са отразени в частния случай. Криминалната хроника е сбор от хиляди такива.

Препоръчвам да се гледа на голям екран, не само усещането, но и личният ангажимент към историята стават коренно различни.

Face_Down_7
Прес инфо: Камен Калев завършва френската академия за киноизкуство „Ла Фемис“ в Париж. Дебютният му филм „Източни Пиеси“ е представен в престижната селекция на „Петнадесетдневката на Режисьорите“ в Кан през 2009 г. Източни Пиеси“ взима и наградата за най-добър филм, режисьор и актьор, присъдена на Христо Христов по време на Токио Филм Фестивъл. Две години по-късно Калев стартира снимките на втория си филм „Островът“ също с премиера в Кан през 2011 г. В него главните роли са френската актриса и топ модел Летисия Каста и датският актьор, известен от „Ангели и Демони“, Туре Линдхард. През 2014-а Камен Калев отново е в Кан с „Мостовете на Сараево“, режисиран от 14 европейски режисьори, сред които Жан Люк Годар, Сергей Лозница, Урсула Майер, Кристи Пую и др. В частта на Калев Самуел Финци играе ролята на Фердинанд.

“С лице надолу” е копродукция между Франция, Белгия и България. Премиерата ще е на 13 октомври, а от 16-ти, филмът тръгва по кината в София и страната.

 

 

5.00 avg. rating (99% score) - 4 votes

2 thoughts on “С лице надолу – 3-ят пълнометражен филм на Камен Калев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.