Подчинение (2012) дълбае в природата на вроденото ни малодушие

Психолозите считат общо взето, че една умерена степен на страх, предизвикващ разумно повишаване на стреса, подобрява интелектуалните постижения на кандидата, в случай че от него не се очаква истинска проява на творчество, а само да получи минималното, социално и ясно определено одобрение по време на изпита или на конкурса(или на интервюто). Мишел Уелбек, Публични врагове, изд. Факел експрес, 2017

It may be that we are puppets-puppets controlled by the strings of society. But at least we are puppets with perception, with awareness. And perhaps our awareness is the first step to our liberation. Stanley Milgram, 1974

Статията ми за Compliance / Подчинение (2012) отдавна стои на чернова в сайта. Не защото не ми харесва филма, а заради неохотата да се припозная в шокиращо нелицеприятната му теза – почти всеки от нас, стига да бъде помолен учтиво ще причини тормоз, психически и физически над непознат. И после ще прехвърлят отговорността на висшестоящ авторитет. Факт доказан и прошнурован научно от Стенли Милграм още в края на 73-а. 

Compliance

Конкретният сюжет в Compliance е по истински случай с една от жертвите на офицера Скот – във филма офицер Даниелс, втрисащо перфиден Pat Healy. Мнимото ченге алармира мениджърка на закусвалня за кражба извършена от нейна служителка.
Желанието на офицера е мениджърката да съдейства за задържането, обискирането и разпита на момичето. А тя сякаш цял живот е чакала да засвидетелства наци-готовност. (В Ann Dowd неминуемо виждах съдия Гури от “Бог Върнън Литъл” на ДБС Пиер)
Подробни инструкции за очакваното съдействие психопатът дава на пряката линия, баш като в Телефонна клопка на Джоуел Шумахер с Колин Фарел.

Експерименталният физически театър е управляван с две обидно прости предплатени сим карти. Даниелс го разиграва изкусно до най-малкия перверзен детайл.

Compliance movie

Унижение, подчинение и терор. Почти никой не е пощаден, само едно момче отказва доброволно участие в натиска над “престъпничката”. Да поддържа интерес с морбидно темпо е предизвикателство, което Craig Zobel е успял да излъже, не без безпрекословното подчинение на отличния каст. Интериорните снимки досадяват, но злободневната тема заслужава да запушиш пробойните в ритъма с търпение.

Както казва Милграм, отговорността на индивида при определени обстоятелства е отчайващо, хм, пластична. Основният въпрос докато гледаш е как би постъпил ти, какъв избор ще направиш озовавайки се в една от двете страни. Защото слаб, не означава непременно тъп. Ще бъдеш ли акуратно пластичен, или ще теглиш една майна на 99-те % биомаса?

В живота развоят на драмата е не по-малко зловещ от самата нея. Макдоналдс-мениджърът от Кентъки, вместо да бъде изпържен или най-малкото порицан за психо-пресата над служител съди франчайза, че не е бил известен своевременно за аналогичните случаи в района, дело на “офицера Скот”, следствие на което, о фак, получава баснословна сума обезщетение…

От същото: Experimenter (2015) с Уинона Райдър и Питър Сарсгаард и Експериментът (2001) на Оливър Хиршбигел. А защо не и „Айхман в Ерусалим: репортажи за баналността на злото” на Хана Аренд и “Подчинение”-то на Мишел Уелбек.
Преди гледане е хубаво да се мине информативна подготовка за “ефектът Луцифер”.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

1 thought on “Подчинение (2012) дълбае в природата на вроденото ни малодушие

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.