Collateral


Collateral

Maкс е такси в Ел Ей от 12 г. Колата му е аптека,  а разстоянието от светофар до светофар знае до секунда. Въпреки рутината и инерцията,  вярва че е такси за малко. Истинската мечта, която бленува е  фирма за хай-клас авто ескорт. В сенника си държи картичка на Малдивите. В гланцираните лагуни плакне съзнанието си дузина пъти на ден.  Докато чака поредния клиент,  Макс прелиства бленуваните лимузини в каталог на Мерцедес. Една вечер в таксито му влиза килърът Винсент – току що разменил куфарчета с Джейсън Стейтъм от  Транспортер. Винсент е човекът, който може и оценява педантичността на Макс повече от всеки друг. Наема го за цялата вечер – вечер, в която трябва да “събере няколко подписа” и да си замине обратно.

collateral

Мръсната си работата оприличава на джаза.  “Няма мелодия – има импровизация”. За Декстър Гордън, Чет Бейкър, Чарли Паркър и, разбира се, Майлс Дейвис Винсент знае всичко.  По време на импровизираното им нощно училище, той насърчава Макс да се обади на дамата, която е возил същата нощ преди него и по чиято забодена в таблото визитка въздиша. Въпросната дама е прокурор по голямо криминално дело и е последната мишена в списъка на Винсент. Винсент провежда разговор и с болната майка на Макс, като приятеля, който Макс никога не е имал. Майкъл Ман снима Collateral (2004) в Ел Ей, въпреки че по замисъл, сетът е подготвен за Ню Йорк.

Сценаристите лобират за Де Ниро (за шофьора на такси), но студията искат млад актьор и изборът в крайна сметка пада, слава богу, върху Джейми Фокс. Връзката между него и героя на Круз тече на две нива –  на пленник-изпълнител и хладнокръвен гангстер в среднощна гонка, и на съдбовна среща между объркан ученик и неговия духовен баща (а уроците знаем,  ученикът усвоява напълно само чрез смъртта на учителя). Ценен филм, при който всяко следващо гледане (както срещата с добър приятел) потвърждава стойността на връзката си с теб.

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

, , , , , , , , , , , , ,

  1. No comments yet.
(will not be published)