Collateral (2004) – Том Круз преподава Майлс Дейвис

Collateral

Collateral (2004)

Maкс е Ел Ей-такси от 12 г. Колата му е аптека, а разстоянието от светофар до светофар знае до секунда. Въпреки рутината и инерцията Макс вярва, че е такси за малко. Истинската мечта, която бленува е  фирма за хай-клас автоескорт. В сенника държи картичка на Малдивите.

В гланцираните лагуни плакне съзнание по дузина пъти на ден, а докато чака клиент прелиства каталог на Мерцедес лимузини. Една вечер в таксито му влиза Винсент – килър току що разменил куфарчета с Джейсън Стейтъм от  “Транспортер”.

Винсент е човек, който може и оценява педантичността на Макс повече от всеки друг. Наема го за цяла вечер – вечер, в която ще “събере няколко подписа” и ще си замине обратно…

collateral

Мръсната си работата Винсент оприличава на джаза –  “Няма мелодия – има импровизация”. За Декстър Гордън, Чет Бейкър, Чарли Паркър и, разбира се, Майлс Дейвис знае всичко.

По време на импровизираното им нощно училище насърчава Макс да се обади на дамата, която е возил същата нощ преди него и по чиято забодена в таблото визитка въздиша.

За да се затвори кръгът въпросната дама обаче е прокурор по голямо криминално дело и е последната мишена в списъка на Винсент. Винсент провежда разговор и с болната майка на Макс като приятелят, който Макс никога не е имал.

Майкъл Ман снима Collateral (2004) в Ел Ей, въпреки че по замисъл, сетът е подготвен за Ню Йорк. Сценаристите лобират за Де Ниро (за шофьора на таксито), но студията искат млад актьор и изборът в крайна сметка пада, слава богу, върху Джейми Фокс. Връзката между него и Том Круз тече на две нива –  пленник-изпълнител и хладнокръвен гангстер в среднощна гонка, и на съдбовна среща между объркан ученик и неговия духовен баща (а уроците знаем,  ученикът усвоява напълно само чрез/след смъртта на учителя). “Съучастникът” е ценен филм, при който всяко следващо гледане  потвърждава стойността на връзката си с теб като среща с добър приятел.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

1 thought on “Collateral (2004) – Том Круз преподава Майлс Дейвис

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.