Coherence / Свързаност (2013) -трилър-фантазия по котката на Шрьодингер

И така, трябва да признаем, че, за да бъдем впечатлени, притеснени, изплашени или затрогнати от дори най-невъзможния свят, трябва да разчитаме на знанията си за действителния.
Умберто Еко

Приятели се събират в манхатънски апартамент в нощта, в която прелитаща над Земята комета ще създаде прецедентна аномалия. Първоначални смущения в тока и леки сътресения създават атмосфера на паника в компанията, в която взаимоотношенията и без това не са гладки. Няколко души излизат навън. Когато се връщат, всички взаимно долавят, че нещо в поведението им не съответства.

Coherence

Компанията, къщата и ситуацията придобиват толкова проекции, колкото персонални избори има. Интересното започва когато всички замесени проумяват схемата за мултипликация и панически започват се стремят да се върнат в тази къща, компания и ситуация, от която първоначално са излезли.

Бързината с която един или друг участник успява да схване с коя от проекциите на приятелите си е, определя и доколко ще злоупотреби с тях, в името на оцеляването си.

Coherence е супер интелигентна трилър-фантазия, комбинираща теорията за паралелни с прословутия експеримент Котката на Шрьодингер*. Камерата и  сюжетът са с темпо позволяващо да не изгубиш нишката, едновременно с това и да гадаеш и залагаш на варианти до последно.
С нисък бюджет и изобретателност Джеймс Уорд Биркит е облагородил жанра така, както навремето(1997) направи Vincenzo Natali  с Cube.

*В затворена кутия е поставена котка. В кутията има механизъм, съдържащ радиоактивно ядро и съд с отровен газ. Параметрите на експеримента са така подбрани, че вероятността ядрото да се разпадне за 1 час е 50%. Ако ядрото се разпадне, механизмът се задейства, отваря съда с отровен газ и котката умира. Според квантовата механика, ако върху ядрото не се провежда наблюдение, състоянието му се описва като смесване на две състояния – разпаднало се ядро и неразпаднало се ядро, следователно, котката е жива и мъртва едновременно. Ако кутията бъде отворена, експериментаторът трябва да види кое да е от двете състояния – “ядрото се е разпаднало, котката е мъртва” или “ядрото не се е разпаднало, котката е жива”.

Въпросът е следният: кога системата престава да съществува като смесване на две състояния и избира едно конкретно? 

Системата престава да бъде смесване на две състояния и избира едно от тях в момента, в който се извърши наблюдение. Някои приемат, че опитът говори за това, че до момента, в който кутията е затворена, системата се намира едновременно в двете състояния, в суперпозиция на състоянията “разпаднало се ядро, мъртва котка” и “неразпаднало се ядро, жива котка”, а когато кутията бъде отворена, точно тогава се случва колапс на вълновата функция до едно от състоянията.

Казано простичко, докато ние не направим избора на една от гледните точки, през които искаме да виждаме света, проблема, нуждата, решението си, в реалността съществуват едновременно множество от възможности (гледни точки). Ние сме наблюдателят, който при отварянето на кутията избира да види една конкретна възможност.

Oще кохерентни примери по темата: The Prestige(2006) и Die Tür (2009)

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

2 thoughts on “Coherence / Свързаност (2013) -трилър-фантазия по котката на Шрьодингер

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.