Child 44 – 133 минути недоразумение

Child 44 / Дете 44 (2015)

Том Харди е Лев Демидов, праволинеен сталинист. След края на Втората световна не издържа темпото на съветската пропаганда. Подозрения към жена му в шпионаж го довършват. Понижен в редови милиционер, той е пратен семейно в изгнание. Преди Лев да хване влака, в Москва детето на негов приятел е убито по особено садистичен начин. Случаят е потулен.

В рая убийства няма (таглайн на филма) В провинциалния участък, милиционерът Лев е посрещнат от старшина Гари Олдман. Или пък да бе негов двойник. Там се случват сходни  със случая в Москва убийства. Харди е начело на разследването. Tо води до Пади Консидайн.

Иначе великолепен, сочен актьор, тук, заедно с останалите си колеги топнат в унизително постния гювеч. За да е пълна пародията, името на героя му е почти едно към едно с това на автора на супрематизма и Черният квадрат, Казимир Малевич.

Child 44 (2015) бил вдъхновен от Чикатило (Citizen X).  Едно вдъхновение обаче не стига. Не знам как е книжния бестселър в основата на сценария, но Дете 44 е траш. В нишката с детеубиеца няма трилър. Профилът му е пропагандно оцапан. Хирург, военопленник на германците. Оттам се връща покварен. И вече не може да спре.Тц-тц. Камерата и музиката е същия траш.

Преди да бъде разкрит, сме в краката на убиеца и следим стъпките му към местопрестъплението. Зрителят е принуден да понесе и още недоразумения като например Венсан Касел в униформа на НКВД (слава богу, петното се е разминало на Сиймур Хофман, лека му пръст, first choice за ролята). Раиса, Нуми Рапас, е най-зле откъм character study.

Child 44 / Дете 44

Единственото, което припомня къде пълзи действието е руският акцент, на който декламира вагонът звезди изсипан от продуцента Ридли Скот (за отбелязване е и ентата на брой колаборация на всеки със всеки).

Защо един персонаж, чиято националност ни се внушава, че е руска, говори на развален английски език, предпочитам за мен да остане загадка.

133-те минути на този миш-маш-траш трябва да се докладват като военно престъпление на трибунала в Хага.

 

5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.