Bleeder (1999) – за какво се сещаме първо като чуем името Nicolas Winding Refn?

zlatko buric

Bleeder(1999)

Взел почти целия каст от трилогията Pusher Bleeder е истински подарък за феновете на Nicolas Winding Refn. Копенгаген отново става кървава сцена за делнични герои, които наред със шушляка Adidas носят тонове “достоевски” терзания.

Заснет лаконично, с нажежаваща музика (от пънк до литургични песнопения) и вглъбени в работата си актьори, Bleeder  отнася нерешими етични въпроси право в центъра на хипоталамуса ти, откъдето връщане няма.

bleederВсъщност говорим за:

Лени (Мадс Микелсен) който глeда 12 филма седмично, любим му е Тексаско клане, от актьорите- Брус Лий, Стивън Сегал намира за дебел. Moже да изброи съдържанието по рафтовете във видеотеката, в която работи по режисьори.

Лео (Kim Bodnia) пък е борче, охрана, с лабилна като на повечето от нас психика. Живее в лайняно по думите му жилище, точно срещу гробище. Скоро ще става баща. Насилието на което става свидетел отключва собствените му демони. Жесток, във втория смисъл на думата.

Леа е момичето от закусвалнята. Леко инфантилна, но секси. Прави 1300 хамбургера годишно, което означава че транжира не по-малко от 300 крави хлебче по хлебче. Обича да чете книги. Филми гледа рядко. Чака Лео да спре да й връзва тенекии.

и Китьо (големият Златко Бурич от чернобялата снимка), шеф на Мадс, колоритен емигринт и  добряк, който с наслада изброява десетките видове порно, които притежава; също така организира тъжни киносбирки за тайфата лузъри.

Заради най-тежката си сцена и операторското решение неозаглавените глави да се потапят в червено, Bleeder ми напомня на I Stand Alone на Гаспар Ное.

10/10

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
4.75 avg. rating (95% score) - 4 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.