Сидни Лъмет вади най-доброто от Итън Хоук и Филип Сиймур Хофман в Before the Devil Knows You’re Dead (2007)

Двама братя ( Итън Хоук и Филип Сиймур Хофман ) организират обир на бижутерския магазин на своите родители (Албърт Фини). Естествено, всичко в добре плануваната акция се обърква и серия екстремни събития връхлитат необратимо замесените.

“Before the Devil Knows You’re Dead” – последният филм на Сидни Лъмет (They Shoot Horses, Don’t They?) е чудесно дирижирана драма за разяждащата киселина на взаимно диктуващите се предателство, слабост и болка, и то в семеен кръг.

Сидни е оркестрирал падението на братята вещо, стегнато от хладната дистанция на стоика, не го “продава” като нещо куул. Скриптът среща Достоевски с Дюренмат. Същият мрак свети (по Марий Росен) и в Cassandra’s Dream на Уди Алън.

Мариса Томей (Тhe Wrestler) винаги е била невероятна, а тук е в най-добрата възможна компания.

Това което Хофман вади от себе си е трудно, много трудно  да не величаеш. Видимо обича предизвикателствата. Подобно амбициозните алпинисти атакува върха винаги от север. Душевно щедър актьор, актьор който вижда със сърцето, с особена психична вибрация и автономна пластична лексика, както би се изразил за удобство някой префърцунен критик. Независимо дали е в кожата на Труман Капоти или е епизодик в треторазрядна комедия като Along Came Polly, в играта на Хофман всеки път има елементи на съвършенство.

Виж титаните от Before the Devil Knows You’re Dead в това мъдро интервю. Къде си чул беге режисьор да говори за важността на гласът на персонажа, за възможните му  регистри…

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.