Кой бърка в паметта на Никол Кидман в Преди да заспя?


Before I Go To Sleep

Преди да заспя (2014)

Освен на класиката “Мементо” на Кристофър Нолан, Before I Go to Sleep(2014) адски много прилича и на Fuddy Meers*(1999), пиесата на David Lindsey-Abber (автор на “Rabit Hole”, екранизиран отново с Никол Кидман).

Трилър-романът “Преди да заспя” на Стивън Уотсън(1971) вече е бестселър преведен на 43 езика. Приликите с горните заглавия са поразителни, но тук няма да правим сравнителен анализ, а ще се фокусираме над творбата на Роуън Джофи.

Before I Go To Sleep

Никол Кидман, напоследък обсебила де що има силен женски персонаж за играене е 40-годишната Кристин, която от последните 20 всеки ден се събужда с форматирана памет- следствие от брутален инцидент, разплитането на който върви ръка за ръка с фабулата. Колин Фърт има мазохистичната задача сутрин да я въвежда в биографията й, работа сама по себе си предразполагаща към нечистоплътни (все едно има други) манипулации. Тайно от Колин Фърт,

Кристин контактува с този който знае най-много за инцидента й, д-р Неш/Марк Стронг. За по-лесно и бързо д-р Неш е накарал Кристин преди време да запише цифрово интро на така наречения си живот и да скрие камерата, така че когато й звънне, а той го прави всяка сутрин, Кристин да не стартира отначало попълването на белите петна.

Сюжетът е супер интересен, защото всеки би могъл да злоупотреби с бедната Кристин, която на всичкото отгоре, някъде има и дете.
След като всеки замесен сменя по два пъти полюсите “добър съпруг-зъл насилник”, нещата се уталожват в сълзливо-скучен, традиционен финал. Което не пречи след всички филантропски персонажи, Фърт да се сдобие най-сетне и с диаболичен такъв. Надявам до следващата “амнезия” кино-продуцентите да ни дадат поне десетина години отдих.

* За тази пиеса нямаше да знам, ако не беше театралната й интерпретация на родна почва (“Кривите огледала“) от Ивайло Христов в Младежки театър, с неподражаемо автентичната сценография на Никола Тороманов.

5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes

, , , , , , , , ,

  1. No comments yet.
(will not be published)