София Филм Фест 2015: Babycall/ Бейбифон

Babycall/ Бейбифон (2011)

Жалко, че Нуми Рапас не е била в порното преди да се омъжи за Лукас Мудисон, както Сибел Кекили, (18+). Щях да превъртя цялата й филмография.
В Babycall/ Бейбифон Нуми е стресирана майка, преследвана от ужасен съпруг или фобии, отговорът не е лесен. Със сина си се установяват в предградие на Осло, където двойка безчувствени социални служители зорко контролират тя да изпълнява постановленията на съда, отредил попечителството й върху детето.  Едно от изискванията е то да спи в самостоятелна стая.

babycall

За да не губи контакт с него през нощта, Нуми купува бейбифон. С продавача пък завързва приятелство. Разбираме, че той е имал детството на нейния син. Устройството, което Нуми взима  засича мистеризни хлипове и стенания, идващи от друг бейбифон, намиращ се някъде из блока.

Понеже блокът й е като жилищната единица на Корбюзие – цял град, парцелиран в панелки, на Нуми й отнема известно време докато разбере точното му местоположение. Междувременно, синът й, сякаш току що излязъл от филма Шесто чувство, прави животът й черен, като я набеждава пред социалните в насилие и я манипулира с мними заплахи от баща си. Нуми живее на ръба, в положение на перманентен нервен срив.

Често нейните представи за реалност, спомени и минало се екстраполират в настоящето, като обяснението убягва дори и на лекарския персонал. Единственото, което0 знае със сигурност, е че трябва да опази детето си. В стремежа си, да следва майчинския си инстинкт, и заблудена от лошите шеги на подсъзнанието, Нуми минава отвъд.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Трилърът Babycall е стилен, без евтина хорър визия, издържан в нечовешки вледеняващия тон на най-добрите северноевропейски драми.

“Babycall” е част от фестивалната програма на София Филм Фест 2015

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

1 thought on “София Филм Фест 2015: Babycall/ Бейбифон

  1. Само дето филма е доста муден и натоварващ. Сюжетните нелепици също не липсват. ОК доста неща накрая са изяснени, но какво е дирила обърканата майка в училището където си е мислила, че учи сина и? Кой от училището я заплаши, че ще и го отнемат?
    Тромав и скучен. Актьорите не ме впечатлиха.
    2/10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.