Техеран 79-та през погледа на Бен Афлек в Argo (2012)

Argo

Тоталитарните безумства на последния ирански шах Реза Пахлави, както и последвалата студентска революция извела на власт следващия диктатор, ислямския радикалист аятолах Хомейни са вече перфектно описани от Ришард Капушчински (Шахът, Лапидарий, Футболната война) – полски журналист на световно ниво. В репортажите му обаче не сещам да е описан прелюбопитния случай с атаката на американското посолство в Техеран 79-та, и взимането на над 50 заложника от тълпа, изискваща незабавна екстрадация на лекуващия се от рак в САЩ, шах.

Argo

Argo освен автентичен преразказ на предисторията прави интерпретация на акцията по спасяване на укриващите се в кандското посолтво шестима US дипломати. Бен Афлек е таен агент, който изготвя дързък, буквално киматографичен план за измъкването им.  Под легендата на продуцент на сай-фай продукция, той прибира закъсалите под фалшиви самоличности и длъжности на кино-екип.

John-Goodman-and-Alan-Arkin

Спъван от инфарктно неадекватни факсове от президент Картър и сие, комично-абсурдният план в крайна сметка се реализира не без подкрепата на истинските холивудски асове Джон Гудман и Алън Аркин- ако искаш една лъжа да проработи пусни медийте да свършат мръсната работа.

Гръб на акцията е великолепният Браян Кранстън oт Breaking Bad. Първоначално Брад Пит е трябвало да играе главната роля, но и без него Бен Афлек се справя отлично като режисьор и актьор. Политическият трилър по истински случай е стегнат, забавен –  художествената измислица спасява реално животи и отигран без патос и патриотични залитания. Представителите на Иран (неживеещи в Иран актьори, за да няма репресии ) са представени без интерес към историческата им драма и въпреки това, “ARGO fuck yоurself” е поредното силно заглавие в биографията на безпогрешния напоследък Афлек.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
4.75 avg. rating (95% score) - 4 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.