Анаморф


Anamorph / Анаморф (2007)

Светът е посредствен и крими-трилърчето  Anamorph / Анаморф (2007) го прави още по-посредствен.
Отново имаме банално перверзна тяга между сериен убиец с подчертан артистичен уклон и неговата сянка  – нюйоркски детектив с подчертана тежка професионална деформация.

Anamorph / Анаморф (2007)

Образът на Уилям Дефо няма как да не извика емпатия и, разбира се, асоциации с колегите му от сериите на “Мълчанието на агнетата”, “Седем” и прочее жанрови икони. Емоционален изгнаник и болен педант – продуктите на лентата в супермаркета подрежда в строга геометрия, още преподавател в Академията в Манхатън за цивилни военни и за капак, с естетически вкус към културата на отминали епохи – мечокът Питър Стормеър му е дилърът за викториански столчета, а когато сценарият изисква и за специализирани рененсансови техники за кодиране на послания. Една от тях е в заглавието. Анаморфно разбираме, се нарича това изображение в изображението, което е видимо за зрителя само от определен ъгъл на наблюдение. Ключова алегория за комуникацията на ченгето със съвременния артист-убиец. Последното не е майтап. Килърът е анонимен ъндърграунд автор на постмодернистична експозиция от обекти и инсталации в независимо арт-пространство в Сохо, да речем.
Корелацията между правене на изкуство и отклонения отключващи психопатии (и обратното) е груба, а поп-референциите към творчеството на гения Франсис Бейкън – скучни, явно в Холивуд го имат за Торбалан. Koйто е гледал първи сезон на “True Detective” и не е фен на Дефо, едва ли има смисъл да си губи времето. Апропо, Анаморф е идеално име на дет метъл банда.

 

П.П.
В романа “Карта и територия” от 2010 (откъдето  перифразирам първото изречение в ревюто) също има артист-убиец и детектив. И Бейкън даже има. Но там съотнасянето е друго.

 

5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

, , , , , , , ,

  1. No comments yet.
(will not be published)