Романтичен еталон за гангста наратива в A Dirty Carnival

29-годишният Byung-Doo е член в стройната йерархия на мафиотска организация в Сеул. Семейството му е принудено да търси нов дом. Социално беден, младият патриарх се грижи за болна майка, опитва да държи малкия си брат далеч от улицата. В службата рангът му е на младши сержант, управлява микроотряд гумени глави за жълти стотинки. Шанс за израстване Byung-Doo вижда в прескачане на прекия си началник. Прави услуга за Големия бос като екзекутира негов враг, с което си спечелва нови отговорности на главорез. В цивилния живот в паузите от ръкопашен бой се вижда с бивша съученичка, наивно се опитва да й докаже, че може да се промени. С момичето го среща техен приятел, начинаещ режисьор, фен на “Кръстникът” и “Белязаният”.

Biyeolhan geori

Дебютантът иска да направи филм за гангстерите и за целта използва Byung-Doo в реално време. Byung-Doo му доверява гузната си съвест и когато с тайните му е злоупотребено, оцеляването му е под въпрос.

A Dirty Carnival / Biyeolhan geori/Карнавал на безчестието (2006) e южнокорейският, по славянски романтичен еталон за гангстерски филм. “Да си бандит е само етикет. Не означава, че си лош човек/ Нека това е филм за обикновените бандити” казват простодушно две симпатични реплики.
Клановата принадлежност е нещо неизбежно, сигурността в хранителната верига е временна, а схватките с ножове за суши – ежедневна рутина. Огнестрелно оръжие умишлено няма. (Корейските бригадири пишеше някъде, имали тапия за суши-майстори, като легално оправдание за специфичния нож в ръния си багаж.) Всичко това е изобразено правдиво, в един добре отъпкан сюжет с добра камера и подходящи актьори. Най ми харесват задаващите общия ритъм караоке* сцени.

*караокето тръгва от Япония 71-ва

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.