Холивудският 13 (2010) ни оставя със смесени чувства

13 e холивудският римейк на френския “13 Tzameti”. Авторът и на двата филма се казва Géla Babluani . Роден 1979 в Тбилиси, Gela учи драматургия в Париж и 2005 печели журито в Сънданс със своя втори филм “13 Tzameti”. Историята е за малко и сплотено перверзно общество, което се въодушевява от високите залози, които прави на верижна руска рулетка. В сравнение с оригинала, римейкът е като изпран след двойно накисване. Сам Райли, който изигра вокала на Джой Дивижън в Контрол, е отчаян електротехник попадал в смъртоносната схема неправомерно, воден единствено от желанието си да помогне на болния си баща с бързи пари. Съперници по късмет са му
Mickey Rourke и Ray Winstone.

13

Френетичният Майкъл Шанън (от последния на Вернер Херцог) изглежда чудесно, което обаче на общия вял тон стои неуместно. Менгемето, което се предполага че трябва да стяга психиката на участниците в играта е изпортено от скучна камера, зле подбрана цветност и напънат наратив. Какво прави 50cent до Мики Рурк пък могат да кажат само продуцентите, ако не ги е срам. Костюмът на хазартен и безкрупен тип пасва очаквано добре на Стейтъм, но това не го прави по-интересен, а Рей Уинстън трябва да направи поне два филма като Sexy Beast, за да изтрие намръщената физиономия от лицата на феновете си. Мики Рурк намира начин да подиграе собствената си участ в каста, припявайки си “приятен път шибаняци докато не се срещнем пак”.

13-ray-winstone

Защо препоръчвам черно-белия оригинал: липсата на звезден каст не те ориентира в посоката на сюжета, а реалистично-мръсният подход на заснемане се доближава най-много до понятието руска рулетка.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

2 thoughts on “Холивудският 13 (2010) ни оставя със смесени чувства

  1. Мдааа, римейкът ми хареса повече! Много добре е направен, ама мнного! И критикът от статията щеше да го забележи, ако не се вглеждаше твърде много в хедонистичната роля на изкуството. В случая – киноизкуството. ;-)

    1. споко, забелязъл съм и плюсовете освен минусите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.