Трудно е да бъдеш Бог – алегория за средновековието в бъдеще време


hard to be god

Там, където тържествува сивотата, на власт винаги идват черните.” Трудно быть богом

Екип от учени изпратени на планета наречена Арканар инспектира развитието на местната цивилизация, а тя гази в картините на Брьогел и Йеронимус Бош. Мисията на прагматиците и теоретиците е мирна, до момента в който генералното пълномощно на помрачения тълкувател Дон Румата не изкушава отвращението му да сътвори грандиозен апокалипсис.

 трудно е да бъдеш бог

Сцените на дивачески абсурд зачеркват линията на разума – в крупен или в макро план ставаме свидетели на гигантски натюрморт удавен в кал, екскременти, вътрешности; рамкиран от уреди за мъчения и нечленоразделни типажи от реквизита на Алехандро Ходоровски.

Трудно е да бъдеш Бог е пророческа алегория за въображаемото Средновековие на бъдещето, оплодено от религиозния фанатизъм и диктатура на миналото. Прототипите на Аркадий и Борис Стругацки  (написали антиутопията 63-та и публикували романа 64-та) са ясни, днешната им проекция – също.

 трудно е да бъдеш бог

Починал година преди световната премиера на Трудно е да бъдеш Бог, Алексей Герман работи върху мечтата на живота си 14 години. Сценарият съпругата му Светлана Кармалита депозира за разрешение 68-ма. Властите припознават навлизането на Черния орден в сценария  със своето нахлуване в Чехословакия и проектът е забранен. В крайния си вариант, 170 минутния епос е изведен от Алексей Герман – младши.


Трудно е да бъдеш Бог
е събитие. Трудно смилаемо и изключително като кинематографски труд. (Атмосферата припомня Агире, гневът Божи на Вернер Херцог) Затова и Алексей Герман- младши и Светлана Кармалита настояват прожекциите му да се извършват в музеи за съвременно изкуство.
Изключително приятно е мнението на Умберто Еко, посветил първото си киноревю на филма.

П.П.

След прожекцията в рамките на София Филм Фест в Дома на киното (претъпкан салон), някой с тягостен смях каза, че сега Нимфоманката на Триер щяла да му дойде като мед…

5.00 avg. rating (99% score) - 6 votes

, , , , , , , , , , , , , , ,

  1. #1 by Атанас Славов on 31.01.2015 - 01:11

    Този наръчник на мизантропа не би могъл да се нарече “Трудно е да бъдеш бог” – книгата на Стругацки е за трагедията на Разума в неразумно общество, докато филмът е пиянско повръщане върху лицета на Разума. Според мен е симптоматичен за разпадащият се интелект на Герман.

    • #2 by Anton on 01.02.2015 - 18:30

      да, твърде правдоподобно. благодаря за проницатления коментар!

(will not be published)