You Dont Know Jack (2010)- Бари Левинсън хвърля ръкавица в лицето на пуританска Америка

You Dont Know Jack (2010)

You Don’t Know Jack e разтърсваща, почти документална история на Бари Левинсън за мисионерското дело на мичиганския патолог, художник и джаз музикант Джак Кеворкян. Джак става скандално известен през 80 и 90-те години на миналия век с асистиране в самоубийството на десетки неизлечимо болни, потърсили го за помощ.
You Dont Know Jack е за борбата на  нещастните хора със сляпата и безчувствена за агонията им лицемерна и догматична официална медицина.

You Dont Know Jack

Има ли право човек да избира момента на своята смърт,

богохулство ли е да прекратиш собствените си мъки, в съзнание и с пълната отговорност за това?

Въпреки, разрешената евтаназия в някои европейски държави, прилагането й отприщва свирепата опозиция, както на християнските екстремисти, така и на средностатичстическия обикновен глупак (в случая садист).
Образът, който Ал Пачино (една от най-добрите му роли) така гениално документира,  е преднамерено противоречив, изключително въздействащ,  шокиращ. Емоционално дистанциран, д-р Кеворкян гори за делото си, търпейки всички негативи на просвещенския си активизъм – гонения, арести, гладни стачки, публично заклеймяване. От устата му лесно излизат имената на Ганди, Мартин Лутър. Неговият Бог е Бах. Той не бяга от медиите, напротив, добър оратор е.

Мненията за него в страната са противоречиви, в националния ефир на Америка е познат като д-р Смърт, за близките на болните имали досег с него, е просто Спасител. Три години след освобождаването на легендата от затвора, Бари Левинсън хвърля ръкавица в лицето на пуританска Америка.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

1 thought on “You Dont Know Jack (2010)- Бари Левинсън хвърля ръкавица в лицето на пуританска Америка

  1. >Изключителен филм.
    Очаквах го след онова последно недоразумение с Де Ниро.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.