Van Diemen’s Land


Van Diemen's Land

Аз съм кротък човек. Единственото нещо за което мечтая е уиски в кръвта, песен в ушите и жена в леглото.

А.Пиърс

Van Diemen’s Land е австралийски кинематографичен шедьовър. Oscar Reddingе съсценарист и съпродуцент,стряскащо достоверен в пресъздаването на реално съществувалия Александър Пиърс, печално известен каторжник и беглец от залива Макуейри Харбър, колония в най-затънтения край (Австралия)на Британската империя. Бягството от идеалния затвор на края на света запраща групата безбожни мъже в земите на дявола. Там човешките черти пукат и съскат като сухи трески в огъня, а жаждата за живот и първичните инстинкти заместват компаса.

VanDiemen

Гладът е странна тишина. Това за съжаление не е метафора. Тук тишината е следствие от анихилацията на материята и на духа.  150 минутното следствие (в съдебен смисъл) започва с продължителна сцена на мълчаливо и отблъскващо хранене на надзирател и завършва с Погледнах нагоре и видях Бог, който гледаше надолу. Той танцуваше с брадва в ръцете си.

В човекът няма нищо – казва също малко преди края Пиърс. Във Van Diemen’s Land обаче има. Невероятно правдоподобен актьорски състав.  Музика, грандиозна и величествена, в абсолютен синхрон с мястото на действие и действието. Камера, едновременно безкомпромисна и артистична. С близък план към страданието, нуждите и злоупотребата на плътта и крупен към краткия разпад на личността. И разбира се, Jonathan auf der Heide & Oscar Redding,  които са били достатъчно смели, за да си “оцапат” ръцете.

 

 

 

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

, ,

  1. No comments yet.
(will not be published)