The Men Who Stare at Goats


The Men Who Stare at Goats

“Американската армия няма друга алтернатива освен да стане чудесна.”
Джедайският кодекс в The Men Who Stare at Goats намира място в US-армията благодарение героя на Джеф Бриджес (Номиран с Клууни за Оскар). Преживял просветление във Виетнам и шест години в хипи комуни, Бил Джанго получава картбланш от Пентагона да оглави новосъздадената от него Нова земна армия. Гуруто и последователите му с паранормални способности посвещават усилията си в усъвършенстване тези функции на мозъка, които могат да изпълнят военните задачи безкръвно и хуманно – сугестия, телепатия, психическа блокада.., любов? Светът (не)научава за секретния отряд от записките на Юън Макгрегър- провинциален журналист, който ненавижда “малкото човече с малката си заплата и малкия си животец” и търси себе си в(и) Историята, в Ирак.

2009_men_who_stare_at_goats_012

В Ирак и двете го намират под формата на най-способния ученик на Бил – Лин Касиди- Джордж Клууни. Сподвижник на Лин в тайна и за него самия мисия, младия Скайуокър бива посветен (повторно) в Ордена. Докато се справят ментално и физически с пустинята и терористите на Ал-Каида, Люк разбира, че Рицаря му е измъчван от ужасяващото Мълчание на Козата – съвсем неметафорична травма, универсална за всеки човек отнел живот. Личното изкупление на Лин блее сред пясъците, в новосформирания “сай-опс” отряд на Кевин Спейси- тъмен воин, провел навремето Чистка в Ордена.

Препратките със Star Wars не са пародийни. Яростния смях, който те напушва не е пародиен. Надрусаният с ЛСД Джеф Бриджес и витаещият образ на Тимъти Лиъри също не са. Пародия (и то убийствена) са нагоните ни за доминиране, ноконтролируемия пориви да управляваш и да подчиняваш. Всекидневната ни злоупотреба със Силата. Пародия е всичко останало встрани от пътя на Джедая.
The Men Who Stare at Goats е интелигентен, извънжанров (антиутопия с елементи на комедия) продукт на Grant Heslov, (съдружник на Клууни в Smoke House Production Company), който гледа “дистанционно” напред и не се взира в стената от “гладки” пацифистки послания и морални поуки, защото вече е минал зад нея.

 

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

, , , , , ,

 1. #1 by cinemascrotum on 04.03.2010 - 17:11

  >Приятен, забавен, отпускащ и самоироничен поглед към US Army и абсурдите в нея, били те очевидни или строго секретни. :)

 2. #2 by Nostromo on 06.03.2010 - 00:19

  >Сега попадам на блога и веднага прехвърлих няколко от постовете, и предвид това, че се чудех какво да гледам – Сериозен човек или тук описаната Джедайска Академия, мисля да се спра на соломоновите преки наследници на първо време.
  Страхотни ревюта!

 3. #3 by anton terziev on 06.03.2010 - 02:34

  >отличен избор, както се казва; мерси за комплимента:)

(will not be published)