Бясна сатира в The Men Who Stare at Goats (2009)

The Men Who Stare at Goats/ Хората, които се взираха в кози (2009)

“Американската армия няма друга алтернатива освен да стане чудесна.”

Джедайският кодекс в The Men Who Stare at Goats намира място в US-армията благодарение героя на Джеф Бриджес (Номиран с Клууни за Оскар). Преживял просветление във Виетнам и шест години в хипи комуни, Бил Джанго получава картбланш от Пентагона да оглави новосъздадената от него Нова земна армия.
Гуруто и последователите му с паранормални способности посвещават усилията си в усъвършенстване тези функции на мозъка, които могат да изпълнят военните задачи безкръвно и хуманно – сугестия, телепатия, психическа блокада.., любов? Светът (не)научава за секретния отряд от записките на Юън Макгрегър- провинциален журналист, който ненавижда “малкото човече с малката си заплата и малкия си животец” и търси себе си в(и) Историята, в Ирак.

The Men Who Stare at Goats

В Ирак и двете го намират под формата на най-способния ученик на Бил – Лин Касиди- Джордж Клууни. Сподвижник на Лин в тайна и за него самия мисия, младия Скайуокър бива посветен (повторно) в Ордена. Докато се справят ментално и физически с пустинята и терористите на Ал-Каида, Люк разбира, че Рицаря му е измъчван от ужасяващото Мълчание на Козата – съвсем неметафорична травма, универсална за всеки човек отнел живот. Личното изкупление на Лин блее сред пясъците, в новосформирания “сай-опс” отряд на Кевин Спейси- тъмен воин, провел навремето Чистка в Ордена.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Препратките със Star Wars не са пародийни. Яростния смях, който те напушва не е пародиен. Надрусаният с ЛСД Джеф Бриджес и витаещият образ на Тимъти Лиъри също не са. Пародия (и то убийствена) са нагоните ни за доминиране, ноконтролируемия пориви да управляваш и да подчиняваш. Всекидневната ни злоупотреба със Силата. Пародия е всичко останало встрани от пътя на Джедая.
The Men Who Stare at Goats е интелигентен, извънжанров (антиутопия с елементи на комедия) продукт на Grant Heslov, (съдружник на Клууни в Smoke House Production Company), който гледа “дистанционно” напред и не се взира в стената от “гладки” пацифистки послания и морални поуки, защото вече е минал зад нея.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

3 thoughts on “Бясна сатира в The Men Who Stare at Goats (2009)

  1. >Приятен, забавен, отпускащ и самоироничен поглед към US Army и абсурдите в нея, били те очевидни или строго секретни. :)

  2. >Сега попадам на блога и веднага прехвърлих няколко от постовете, и предвид това, че се чудех какво да гледам – Сериозен човек или тук описаната Джедайска Академия, мисля да се спра на соломоновите преки наследници на първо време.
    Страхотни ревюта!

  3. >отличен избор, както се казва; мерси за комплимента:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.