Загадката на Каспър Хаузер (1974)- праотец на цялата isolation тема в horror жанра

The Enigma of Kaspar Hauser

Загадката на Каспър Хаузер (1974)

Загадката на Каспър Хаузер е величествен философски опус за “изродите и хората”. След него човек по-добре разбира откъде черпят вдъхновение Триер и Линч за дизайна на своите “опитни мишки”. Загадката на Каспър Хаузер e и праотец на цялата isolation тема в horror жанра.
Жалко само, че не е чернобял. Всичко щеше да е с две октави по.
The Enigma of Kaspar Hauser

“Ненавиждам до смърт убиеца Херцог. Би трябвало да го хвърлят жив на крокодилите! Или някоя анаконда да го удуши бавно! Жилото на отровен паяк да парализира дишането му! Черепът му да се пръсне от ухапването на най-отровната от всички змии! Твърде леко е за него пантера да раздере с нокти гръкляна му. Големите червени мравки да се изпикаят в очите му и да изгризат на живо ташаците и вътрешностите му!Дано пипне чума! Сифилис! Малария! Жълта треска! Проказа! Напразно – колкото по-ужасна смърт му пожелавам, толкова по-трудно се отървавам от него. Никога през целия си досегашен живот, не съм срещал такъв абсолютно лишен от чувство за хумор, твърдоглав, смотан, неестествен, безскрупулен и скучен хвалипръцко като него – докато той безгрижно продължава да експлоатира най-тъпите и безинтересни поанти от хвалбите си и накрая пада на колене пред собствената си особа като сектант пред своя идол и застива фанатично там до момента, в който някой не се наведе към него и не го изтръгне от смирението му към самия себе си.”

тези мили думи за Вернер Херцог казва Клаус Кински в биографията си.
Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Всеки за себе си, Бог против всички/ Загадката на Каспър Хаузър получава наградата на журито в Кан 1975.

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

1 thought on “Загадката на Каспър Хаузер (1974)- праотец на цялата isolation тема в horror жанра

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.