Прагa (2006) – последното танго на Мадс Микелсен

Прагa (2006)
Младо датско семейство пристига в звънливата като едноименния кристал чешка столица. Бащата на мъжа, който той не е виждал от 12 годишен, е починал тук и погребението му изисква  тяхното присъствие. Травмите на родителското отсътвие наследникът неумело крие с маската на безразличието. Тягостната атмосфера се допълва и от високото напрежение на дълго премълчвани конфликти в собственото му семейство.
Метафора за душевния дисонанс са красноречивите случки, в които вместо поръчаната бира им сервират кафе (и обратното), вместо токов адаптор, румсървисът праща камериерка с ютия, а погрешен полет праща ковчегът с трупа на бащата в Найроби. Лайтмотивът е, не може да имаш всичко което искаш.

prag

Смъртта на дистанцирания егоцентричен баща детонира серия от вътрешни експлозии в брак, намиращ се отдавна в агония, а Прага е сцената за последното танго на Кристофър- Мадс Микелсен (страхотен) и Мая – Stine Stengade. Когато Кристофър не може да преодолее прага на среднощните си кризи буди сина си в скайп с въпроси от сорта “какво мислиш за мене”.

“Ти никога не намери сили да бъдеш нещастен”, упреква  емоционлната дисфункция на Кристофър Мая.
Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Отлично режисирана и изиграна романтична драма, повече песимистично -реалистична, отколкото тъжно-красива.

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.