Потен сексапил и борба със свръхестественото в Люси (2014)

Популярното клише, че ползваме едва една десета от капацитета на мозъка си става повод Люк Бесон да напрегне своя и да ни успокои – все едно някой въобще някога се е притеснявал, че тази една десета от мозъка, ни е напълно, ама напълно достатъчна.
В сай-фай екшъна “Люси”, красива, руса и вери-вери-смарт, Скарлет Йохансон е “муле” по неволя, в оста Азия- Европа. По стечение на обстоятелствата изолацията на имплантираната в корема й дрога е разрушена и нервната й система е бомбардирана от огромното количество химикали.

 Lucy

Страничните ефекти правят така, че на всеки 24 часа потенциалът на мозъка й да расте с десет процента. Новопридобитите възможности да управлява тялото си като супер-машина минимизират опасностите пред нея(задникът й е бил все пак собственост на големия Min-sik Choi – наркобос, моля ви се) и правят от сложния ни електронен и корпоративен свят обидно проста аналогова играчка. Но време за забавления с тази играчка няма, Скарлет има само няколко дни преди заветната стотица да я изпържи, затова търси помощ от професор Морган Фриймън(кой друг), учен на учените, лелеял цял един дълъг живот мечти за подобен случай. От един момент нататък на Скарлет й помага, по скоро регистрира с паднало чене влюбен в предполагаемия й потен сексапил полицай-французин. В неравната борба със свръхестественото, горкият Min-sik-олдбой-Choi става само за смях, но пък това е повод за безброй ала “Матриацата” каскади. Финалът не се различава от този на  Трансцедентност, само дето има малко евро-хумор, точно толкова колкото една флашка може да побере.
По свои думи, Бесон (с безспорен нюх за техно-актуалност) намира вдъхновение за Lucy  в “Одисеята” на Кубрик, собствения си “Леон” и в “Генезис”. Визуално- заради кадрите с хищните животни, може би от одисеята нещо има, но като послание цялостният пакет е модерна скоропоговорка за достъпна наука, гъделичкаща образователния ценз на средната хонгконгска домакиня. Дори The Nutty Professor е по-футурологичен.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.