Ангелска диалектика в ЛЕГИОН (2010): зомби-масовка окупира протобиблейски фолклор

Legion/ Легион (2010)

Legion е оригинален фентъзи трилър, в който идеята наистина е “свръх” спрямо досегашните апокалиптични трактовки.

Пол Бетани е Архангел Михаил, отцепник в предвожданата от Архангел Гавраил хвърковата чета, с генерално пълномощно да погубят земляните.

Само разбунтувалият се ангел, все още вярва в Човека. “Ако не се изгубиш, няма и да се намериш”. Такава е ангелската диалектика.
За него крилата (привилегиите) са ненужно тегло – реже ги още в началото. Липсата им компенсира с тонове огнева мощ. Мисията му е  да спаси надеждата на човечеството, намираща се в корема на глуповата сервитьорка в зачукана сред американската пустош закусвалня.

legion_movie

Следвайки сърцето си и опълчвайки се на заповедта, Михаил всъщност минава теста за преданост и лоялност към Бог. Нещо което изпълнителният Гавраил не успява. Гавраил колкото повече се натяга на началството, толкова повече се отдалечава от Неговия промисъл.

За беда промисълът на Scott Stewart свършва до тук. Масовката от ангелски зомбита окупирала залостената закусвалня не се различава от масовката и декорите на повечето Б-филми и не прави опит за такова. Стереотипите са следвани на сляпо, характерите са двуизмерни. Невъзможно е да симпатизираш и на новородената надежда. Рояците мухи са обичайния предвестник на смъртта (но не красиви като в “Константин”), а трикове като пукащи се циреи и ходене по тавана на забързан кадър предпочитаната застраховка. Kevin Durand като Гавраил е нищо повече от летящ гладиатор, на светлинни години от пропадналия чар на Гейбриъл Бърн или Питър Стормеър, облагородили библейския образ преди него .

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Пол Бетани си тежи на мястото, въпреки че леденото хладнокръвие на хипербореец от “Гангстер номер едно”, с което “влезе” в киното тук лесно може да се сбърка с недоумение от собствените му действия.
При всички пропуснати възможности, може само да си пожелаем в Легион 2, оригиналната концепция да се “намери”. Въпрос на вяра.

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

1 thought on “Ангелска диалектика в ЛЕГИОН (2010): зомби-масовка окупира протобиблейски фолклор

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.