Le couperet/ Тhe Axe (2005)- за бездушния инструментариум на демокрацията

Le couperet/ Тhe Axe (2005)

Белгийско-френската продукция Le Lcouperet, или Тhe Axe, или “Без Милост”(“Секирата”), е филм на Costa-Gavras от 2005. Написан е от Donald E. Westlake, Jean-Claude Grumberg  и самият Гаврас. Бюджетът е скромен, без международни звезди, гениално проста идея.

Идея отвъд регионално-етно-локално-фолклорното. Отвъд българското?

Брюно е специалист химик, останал без работа. Две години по-късно, когато 15-те заплати за компенсация свършват, Брюно отстранява физически един по един, всички потенциални кандидати за мястото, което той си е заплюл. Единственият пожален от него, се самоубива.

Le couperet

Брюно често попада в ситуации , в които жертвите му изповядват проблемите на безизходицата, в която се намират, неговите проблеми. Елиминирайки ги от състезанието, той им спестява моралната дилема “кой-кого”, греховните последствия на която той доброволно носи на своите плещи.

Тънката черна линия и интелигентен хумор на Гаврас(72 годишен по време на снимките!) правят криминалната комедия особено актуална към днешна дата. Интервютата през които Брюно минава , неговите страхове, семейни проблеми са проблемите на човека, на когото Кризата е посочила вратата.

Бездушният инструментариум на демокрацията е оставил Брюно на улицата. Има ли право някой да го съди? Престъпленията му красноречиво остават ненаказани. Достатъчо е че го среща следващият овълчен конкурент.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.