Катранено чувство за хумор и Бруно Ганц в По реда на изчезване (2014)

Докато гледах изобретателно абсурдните ситуации в европейския Kraftidioten (на английски много повече The Power Idiot, отколкото In Order Of Disappearance) си дадох сметка колко далеч стига сянката на братята Коен, колко неподражаемо е катраненото им чувство за хумор.
Най-важното, което може да се каже за Kraftidioten е това, че е дело на Hans Petter Moland- автор на A Somewhat Gentle Man и Aberdeen, и трите със Стелан Скарсгаард, към който сме категорично пристрастни.

In Order Of Disappearance

Крими-сценарият е доволно схематичен: мирен гражданин (норвежки емигрант) с обикновена трудова професия разгръща мащабно отмъщение на датски нарко-картел, причинил смъртта на единствения му син. Стелан управлява извънредно мощен снегорин – северното чудо на техниката е пълноправен екшън-герой, с който поддържа пъртината между две населени места. Криво разбраната му вендета води до невиждани по тези географски ширини кръвопролития между бухалките на Графа (голям Pål Sverre Hagen) и српски главорези начело с рунтавия калпак на изумителния Бруно Ганц – бандите рулиращи на това парче Европа. Умопомрачително смешните образи на ченгетата пък са особено сериозно разработени от Kim Fupz Aakeson, познат ни от Perfect Sense (с Юън Макгрегър и Ева Грийн). В ташака с мултикултурализма, като наемен убиец участва и един датски китаец, или вайс върса.
От всяка една сцена, всичко което може да се нарече черна комедия е педантично синтезирано във възможно най-лаконичната за доброто кино форма. Да се придиря на фабулата е нонсенс. Има два момента, които ще се преразказват – единият вербален: балканските мутри се дивят на скандинавската социална система, а вторият визуален, на финала, който няма да спойлвам. За киноманите, дори великаните Стелан и Ганц в кадър са единствено необходимата причина да си подчертаят филма.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

5/5 - (1 vote)
5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes

2 thoughts on “Катранено чувство за хумор и Бруно Ганц в По реда на изчезване (2014)

  1. изобретателно абсурдни сцени? по-скоро са лека хиперболизация на среда, в която мафията има власт повече отколкото закона

    1. Ларс, начинът, по който е използван снегорина не е ли абсурдно добра хрумка?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.