Хари Браун (2009)- Кейн раздава улична справедливост с красивата уестърн-патетика на Бронсън и Истууд

harry-brown
Harry Brown
Harry Brown / Хари Браун (2009)
Ако харесваш английската закуска (пържени яйца с бекон, горчица, кренвирш и майонеза), то еднообразието никога не би те обезпокоило. Същото е и с английското кино. Aко го харесваш. В Harry Brown, “подкованата” с имперски амбиции Шекспирова  драматургична школа на кинематографите с “топки” използва праволинеен класически, абсолютно протъркан от употреба сюжет, при пълна липса на кинаджийски трикове. Това не бива да те смущава, защото я има тази, т.нар. близо-до-живота игра, която компенсира всички останали липси.
За да направиш добър филм ти трябват момиче и пистолет, казва Годар. За англичаните са достатъчни Майкъл Кейн и пистолет.

harry-brown

В Harry Brown Кейн е овдовял наскоро пенсионер, “морски ” ветеран от Северна Ирландия, когото местните банди форсират до ръба и превръщат неволно в свой екзекутор.

“Там (в Ирландия), хората се биеха за кауза. Тук, го правят за забавление.” 

Правилните решения не винаги са управлявали Хари и може би точно заради това, вместо да разиграват шах-партии на велики гросмайстори, сега пръстите му дърпат спусъка непоколебимо, твърдо, в студено отчаяние, на дискретна дистанция от поетичната героика на Клинт Истууд в “Гранд Торино” и от меланхолично-красивата уестърн-патетика на Чарлс Бронсън в “Death Wish”.

Ако целта на пистолета е да насочи експлозията в една посока, то дулата на Harry Brown са насочени към малодушието и страхът, израждащи се в омраза и насилие в семейството, на улицата, в училището и на другите бойни полета. А експлoзии има.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

1 thought on “Хари Браун (2009)- Кейн раздава улична справедливост с красивата уестърн-патетика на Бронсън и Истууд

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.