Fuck SW, fuck Disney! – Атанас Николов

Доста време мина от премиерата на Междузвездни войни: Силата се пробужда, така де, не е минало толкова много, но темповете на Star Wars импресии в минута (SW*t/m) са доста бързи. Този текст, например, вече изостава с четири SW meme-чета, два SW gif-а и десет килограма SW мърчандайз. Истината е, че SW е най-големият тренсмедиен наратив в модерно време. От музиката, през светещите пръчки, чак до персонажите (да, в предишните 6 филма имаше истински персонажи, които можеше да различиш, не само по пол или цвят на кожата). Безспорно франчайзът счупи доста рекорди, но един от тези рекордни остана настрана – рекордно време и финанси са инвестирани във филм, от който спокойно можеш да пропуснеш половината и пак ще си напълно наясно (по-скоро в умопомрачение) със случващото се.

star-wars-shower-head

Не ме разбирайте погрешно, SW винаги е бил филм с ясен и семпъл наратив, но никога от равнището на Пърси Джаксън или Хана Монтана. Сега и по същество – „Силата се пробужда” е блудкав, елементарен и инфантилно направен филм. Персонажите са слаби, действията са предвидими и изтъркани, повече от лицето на Харисън Форд. Историята започва точно там където завършва 6-та част, но за да може сбръчканите лица на Соло, Лея и Скайуокър да изглеждат адекватно, са придвижили случващото се с 20 години напред. Удобно, а в киното не трябва да е удобно, трябва да е предизвикателно. Tук предизвикателството е било да изкарат Марк Хамил от рихаб, за да си трае за 20 секунди.

SW

Тъжното е, че този филм не е правен от сценаристи, режисьори и продуценти, а от маркетолози и бранд мениджъри. Всяка сцена е минала през дълбочинно изследване и е сглобена по сториборд за телетъбийс. Тъжно е, че Дисни са сметнали за добре да спечели по-голяма млада аудитория, за сметка на старата. И всичко това в името на едно единствено нещо – да се продаде добре оранжевото роботче за 140 долара. Тъжно е, че филмът се казва „Силата се пробужда”, а аз на сила се опитвах да не заспя. Тъжно е, че имаше повече предварителна реклама, отколкото налична актьорска игра, тъжно е, че повечето хора са ОК с филма. Има достатъчно филми, с които да сме ОК, този трябваше да е брутален, силен, абе добър. Тъжно е, че следващите двайсет и седем филма, които Дисни ще „повърне” просто ще задълбочават в ОК, но най-тъжно е, че всичко, за което този филм е бил създаден през 77-ма е вече в миналото. А този филм е бил създаден, за да напомни на хората, за точно това минало – миналото на изтока, на самурая, на доблестта, на вярата и търпението, миналото на меча, като проекция на война, а не средство за детински изблици на бетавейдър.

Слаб и скучен филм с предвидими случки и скандална актьорска игра. Единственият начин да видим нещо стойностно е като не сме ОК с това, което сега получаваме. Fuck SW and fuck Disney!

Атанас Николов

5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.