Following


Following

Принудата постоянно да наблюдава уродливост терзае оногова, който притежава усет за красивото и той неоснователно започва да се счита за мъченик. От учтивост се преструваш , че не забелязваш лошото, несправедливото и значи стaваш лицемер. August Strindberg, Сам

Ето я и генералната репетиция на Крис Нолън за „Мементо”.
Following (1998), e историята на млад воайор, който с всеки свой обект на изследване, престъпва едно по едно самонаписаните си правила. Желаното бъдеще на писател е оправдание, което често изтъква.  Във все по-поглъщащото го хоби го направлява мистериозен и ъпгреднат негов двойник по интереси.  Двамата бъркат във хорските взаимоотношения, като нахлуват в домовете им и създадават почва за интриги – например слагат бикини от един апартамент във вътрешния джоб на сакото на мъж от друг. „-Така им показваме какво притежават ”.

following

Последвалите задачи са с повишена трудност, заради нездравия адреналинов глад  и не на последно място, заради трансформациите на една коварна мутреса, която прави всичко възможно конспирацията срещу  бъдещия писател да успее. В каста няма известни актьори. Добре намерените пропорции в коктейла монтаж-действие-история са направили филма да звънти като готически витраж – красив отблизо, зашеметяващ отдалече. Единствен минус е изтъркания похват пъзела да се реди в последната минута, както впрочем прави в последно време и Скорсезе, но по-неудачно, в „Злокобен остров”.

 

 

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

, , ,

  1. No comments yet.
(will not be published)