Buried/ Погребан (2010) – буквализъм по Едгар Алън По

BURIED/ Погребан

Buried/ Погребан

BURIED/ Погребан е гениален испано-американски минималистичен трилър, в който има всичко необходимо за да се превърне в класика. Започва с дълъг черен бланк, на чийто фон чуваме пъхтене, а след цяла вечност и щракване на Зипо. Пламъкът осветява брадясала и мръсна физиономия на затворен в правоъгълен ковчег човек, доволно ужасен от местоположението си.

buried

Годината е 2006-та. Човекът е Пол Конрой (Райън Рейнолдс) – американски цивилен шофьор на камион, претърпял  същия ден катастрофа в Ирак. Пол е погребан жив от неизвестен похитител, без  видими шансове за спасение и с все по-малко кислород. Сламката, за която се хваща е  мобилен телефон с батерия,  на която остават по-малко от 90 минути живот- точно толкова, колкото (може би) е й неговият собствен.

Buried/ Погребан

Оттам насетне всичко е майсторски сглобен скрипт (Chris Sparling– запомнете това име!), добра игра и впечатлено- логично, жури на Сънданс 2010-та.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Трудно може да се повярва, че Rodrigo Cortés скоро ще режисира нещо по-добро. За кадрите си построява 17 различни ковчега в студио в Барселона. Камерата не напуска  обсега им нито веднъж. Извън новаторската форма, съдържанието също предлага стряскащо трезв, опериран от патриотизъм и поитическа коректност прочит на една възможна ситуация. Истината е, че Едгар Алън По и Хичкок биха завидяли.

Rate this post
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

5 thoughts on “Buried/ Погребан (2010) – буквализъм по Едгар Алън По

 1. Оттам насетне всичко е майсторски сглобен скрипт

  Скрипт?! На български не му ли казвахме на това „сценарий“?! И нищо лично — въпросът ми е само за протокола.

  Иначе — да, филма изглежда интересен. Благодаря, че го сподели.

 2. протоколи тук никога няма да има, но който храносмила трудно чуждици, трябва да знае,
  че в movies.bg няма хич да му е изи

 3. Да знаете, че накрая героят умира. Казвам го само защото не понасям подобни гавраджийски чекии и ако знаех, че така ще завърши, щях да си прекарам вечерта много по-приятно с друг филм.

  1. аз го приех като педантично упражнение по стил, ако го бяха спасили за да ми олекне, щях да се чувствам Попреебан

 4. Pingback: Brake | movies.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.