Шая Лебьоф и Сверир Гуднасон в Borg vs McEnroe – шведската машина срещу невъздържания нюйоркчанин

Шведският Borg vs McEnroe с Шая Лебьоф и Сверир Гуднасон е чудесен филм за тягата между вечните съперници на корта Бьорн Борг и Джон Макенроу. Заглавието е от сериозните филми за тениса и няма нищо общо с присъствието на тениса в Batтle of Sexes(2017), например.

Сюжетът е златно кинематографичен – всяко противоборство иска зрелище и изнася екзистенциални уроци, камо ли пък когато се отнася до такива легендарни имена, останали в последствие даже приятели; в спортните драми смисловият риск е минимален, освен това не е нужно да мислиш за подсигуряване, миналото е факт, хроникиран стотици пъти.

Филмът се занимава с епохалната им среща през 1980-а на Уимбълдън. Борг е педантичен интроверт, шведска машина за репродуциране на перфектни движения, дете трагично влюбено в успеха. Макенроу е неговата социална противоположност – чудо от малък, невъздържан нюйоркчанин, разхитителен, наглед недисциплиниран.

И двамата пленници на егото са маниакално обсебени от целта – за Борг това е петата титла на шампионата, за Макенроу е да пречупи духа на Борг.

Като при всеки топ-професионалист в животът и на двата няма място за друга страст, отношенията им с хората са второстепенни. Светът извън играта пречи на концентрацията, а той, светът, се мъчи да нахлуе по най-грубия начин; натискът, напрежението са смазващо огромни. Janus Metz е съумял да изобрази фините интимни моменти на страдание, в изолация до аутизъм, и тлеещите под тонове дежурна мотивация подли колебания и страхове.

Има великолепни епизоди – тестове за психическа устойчивост. Философията на тениса задължава към гостоприемно разбиране на това що е етика и естетика повече от всеки друг спорт. Borg vs McEnroe не пренебрегва този дискурс. Като цяло портретът на Борг доминира, рамкира и абсорбира съдържанието, без това да подсказва на зрителя кому да дари симпатиите си.

Шая Лебьоф е самоотвержен на нивото си в American Honey, но с инферналния си поглед Сверир Гуднасон е просто находка – прилича на любимия ми писател Карл Уве Кнаусгор, в ръцете на Стелан Скарсгаард направо блести.

3.26 avg. rating (66% score) - 19 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.