Атанас Николов за Българският торентизъм

Atanas Nikolov

Българските торент тракери са соц. програмата ни за развлечение. Човешко творение, което поставям редом с колелото, електричеството и тефлоновия тиган. Няма да се впускам в размисли и страсти за това какво ни дава торента и от кого го взима, искам само да попиша за това, как някакви линкове са повлияли върху разбирането ни за кино или както се казва вече, филмчета.

С набирането на няколко клавиша, абсолютно безплатно и доста удобно, се сдобиваме с база от филми, стигащи за няколко живота. Тази кино-грамада обикновено се коментира, критикува и оценява от най-ограниченият – „Народа“. Torrent Populi, Torrent Dei. И обикновено Народа
оценява качеството на един филм не по това в колко престижни фестивала е участвала продукцията, какви теми засяга и какъв отзвук е извикала в публиката, а по това дали е DVDR, Blue Ray или Sam Shot. Сценарият на филма пък е пренесен изцяло в субтитрите. Това означава, че неговата стойност зависи изцяло от синхронизацията на „буквичките“ с филма. Когато балансът между качеството и субтитрите се получи, за да дръпнеш даденото филмче вече остава само да прегледаш количеството‚балъци‘, осеменили линкчето с коментари.

Чакал, намерил, свалил, гледал, Време е Народа да остави обратната си връзка. Тук критикът с безброй лица се отпуска и раздава полярни мнения за де що види нешо с линк и постер. „Яка тъпотия“, „Бахти тъпнята“, „Кой ги е превеждал тия субтитри?“ са само няколко дреболийки от цялата шкембе чорба, което представлява „коментарите отдолу“. Филмът или пък актьорската игра не се обсъждат, напротив, тук всичко е доста лаконично и негативно, като пенсионер с лумбаго.

Изводът е, че всеки гледа каквото си иска и пише същото. Демокрация. Просто е малко тъжно да знаеш, че торент- филмографиите на Jack Nicholson и Al Pacino са „сваляни“ в пъти по-рядко от “клипчеграфията” на Lisa Ann например.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 9 votes

2 thoughts on “Атанас Николов за Българският торентизъм

  1. Момент, аз ли нещо не разбирам, или това сериозно е пост за малоумията в коментарите под торентите на Арена и Замунда? WTF?

    1. Баш тъй, пост за малоумните коментари под торентите в познатите ни сайтове.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.