A Time to Kill (1996) – на едно определено ниво никой не е по-добър от Гришъм

A Time to Kill (1996)

Прелъстен от гражданското и наказателното право като младм дипломиран в Мисисипи юрист, Гришам е прекарвал бая време в съда, водейки подробни записки в своето дневниче. От инкубатора на идеи впоследствие се излюпват бестселърите “Версия Пеликан”, “Ударът”, “Фирмата” и “Време да убиваш”, всичките надлежно архивирани на лента от “жадния” за справедливост Холивуд.

A Time to Kill

A Time to Kill разказва историята на отруден афроамериканец в Клантън, Мисисипи (С.Джаксън), баща на изнасилено и пребито от двама бели селяндури момиченце, който взима закона в свои ръце и въздава справедливост. Повод, Гришам да разгърне така любимата на либералния Север тема за расизма, класовите предразсъдъци и съдебните машинации. За по-лесно възприемане извършителите на престъплението са избрани от най-ниския етаж в социалната йерархия. Изречените истини (а те не са една и две) са сламката през която зрителя “дърпа”  сладкия коктейл от неубедителни, но ефектни речи, наситени с чувствен патос.

Насълзяващи очите трогателни речи за благородната мисия на Адвоката и каузата му в служба на Доброто и тн. Следвайки стриктно скрипта, Джоел Шумахер е подходил към звездния каст  като към комикс-характери. Черно или бяло, всеки един от тях  “продава” това, което физиономията му е доказала, че продава най-добре.  Ако сте пропуснали заглавието по кабеларките и имате време за убиване, сега е момента.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

3 thoughts on “A Time to Kill (1996) – на едно определено ниво никой не е по-добър от Гришъм

  1. >Не си падам по Формула 1, но, ако някой ден ми се наложи да залагам на Шумахер, то първото му име няма да е Джоел. Този филм не си заслужава дори коментара, освен ако въпросният не е, за да обрисуваш достатъчно експресивно негативите му. Защото позитиви аз лично не видях още на времето, когато го гледах.

  2. >"негативите" са много, но за да разбереш как работят и превръщат филма в блокбастър си заслужава да попишеш, понякога:)

  3. >Това не означава, че ще започнеш да пишеш подобни ревюта и за Трансформърс например, нали?! :)
    Между другото голяма гавра е, че като заглавие си сложил точно това. Алън Паркар няма да изтрезнее две седмици, ако разбере с какво си сравнил класиката му. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.