A Serious Man (2009)- игра със сложния еврейски фолклор, манталитет и съдба

A Serious Man (2009)

Няма ли да ти хареса да обичаш някого. не искаш ли да обичаш някого. нямаш ли нужда да обичаш някого. по-добре  намери някого да обичаш.

Jefferson Airplane

Зад филмите на братя Коен винаги са стоели дълбоки кладенци с истории. Зад A Serious Man кладенците са още по-дълбоки, заради играта със сложния еврейски фолклор, манталитет и съдба.

Когато нещата се прецакат всеки е гневен, всеки търси отговори. Така е и с г-н Гопник, услужлив съсед и учител по математика, който среща съпротива с късмета на всяко едно ниво. Познанията му по теория на относителността само потвърждават подозренията, че нищо не му е ясно.  Той иска да стане сериозен човек, да поеме живота си в ръце и да сведе до минимум метафизиката на религията си.

A Serious Man

Духовната връзка на евреина с равина е пожизнена. Така че г-н Гопник се среща с двама равина, всеки на различно стъпало в йерархията, за да получи отговора, който най-малко го устройва – приеми случилото се със смирение. Г-н Гопник върши само добрини, но единственото, което получава в ответ е нож в гърдите. Метафората е пресъздадена буквално в притчовидна приказка в началото на филма.

Разбира се, абсурдизмът не съжителства с константните величини, затова всеки който тълкува сериозно тези алегории рискува да стане  смешен като г-н Гопник. Братя Коен не обичат твърдата “пожизнена” вяра. Иронията им обаче не лишава въпросното статукво от чар и симпатии. Пример за което е мистичният Моршак – белобрад равин, обвит в мисловна дейност и атмосферата на древен кабинет, сякаш току що излязал от света на Диска. Моршак отказва да изслуша лавинообразно натрупващите се проблеми на г-н Гопник, но приема напушеният му с джойнт син, след неговата бар-мицва и и цялата екзистенциална мъдрост се свежда до – Когато истината се превърне в лъжа и цялата надежда в теб изчезне… Тогава какво? Тогава идват Марти Балин, Грейс Слик, Пол Кантнер и Йорма Каунконен – членовете на култовата рок банда от края на 60-те, Jefferson Airplane.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.