12:08 източно от Букурещ (2006), или как го правят румънците

12:08 източно от Букурещ
Червените ще престанат да бъдат червени, ако успеем да им осигурим творческо признание. Аби Олдрич Рокфелер, 1933 г.

Kучето, на което са сложили намордник, лае със задника си. Хайне

„Беше мирно и тихо. Ето така си спомям революцията.” 12:08 East of Bucharest / 12:08 източно от Букурещ) е 360-градусова  панорама, върху фрагмент от денят, в който Николае Чаушеску е свален от власт.

A fost sau n-a fost?
Според статистиката убитите по време на Румънската кървава Коледа наброяват 1104 души, като 162 от тях по време на протеста, довел до свалянето на Чаушеску (16-22 декември 1989-а.

1208-East-of-Bucharest

16 години след революцията в Румъния (или държавния преврат),  един провинциален тиви-водещ  събира в  студиото си алкохолизиран учител и пенсионер (платен Дядо Коледа), на предколеден дебат случила ли се е революцията в градчето им на 22.12.1989, или не. Учителят твърди,  че е протестирал на площада със свои колеги преди 12:08 часа, будните зрители обаче, както и пенсионирания Дядо Коледа, твърдят, че преди този час площадът е пустеел и хората са излезли и са го запълнили едва след като бягството на „геният от Карпатите” от столицата е било оповестено. Единственият застъпил се за учителя в конфузната ситуация е продавачът на пиратките в града. Комичното (гениално решение на Corneliu Porumboiu!) е, че той е китаец и по това  време даже не е бил в Румъния, а в Египет.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

В този тъжно-смешен документ,  Corneliu Porumboiu се е фокусирал само върху една история, затова е и успял да разкаже блестящо няколко. Гореспоменатите събития са бележка под линия. Политическият аспект не е повече от базов щрих в портрета на едно поколение, чезнещо в срам.
Филмът започва с последователното загасяне на уличното осветление и верижното му пускане 24 часа по-късно. Жестока метафора, за това как тече мисълта в Народната глава – от центъра към периферията.

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.