12:08 източно от Букурещ


A fost sau n-a fost?

Червените ще престанат да бъдат червени, ако успеем да им осигурим творческо признание. Аби Олдрич Рокфелер, 1933 г.

„Беше мирно и тихо. Ето така си спомям революцията.” 12:08 East of Bucharest / 12:08 източно от Букурещ) е 360-градусова  панорама, върху фрагмент от денят, в който Николае Чаушеску е свален от власт.
Според статистиката убитите по време на Румънската кървава Коледа наброяват 1104 души, като 162 от тях по време на протеста, довел до свалянето на Чаушеску (16-22 декември 1989-а.

1208-East-of-Bucharest

16 години след революцията в Румъния (или държавния преврат),  един провинциален тиви-водещ  събира в  студиото си алкохолизиран учител и пенсионер (платен Дядо Коледа), на предколеден дебат случила ли се е революцията в градчето им на 22.12.1989, или не. Учителят твърди,  че е протестирал на площада със свои колеги преди 12:08 часа, будните зрители обаче, както и пенсионирания Дядо Коледа, твърдят, че преди този час площадът е пустеел и хората са излезли и са го запълнили едва след като бягството на „геният от Карпатите” от столицата е било оповестено. Единственият застъпил се за учителя в конфузната ситуация е продавачът на пиратките в града. Комичното (гениално решение на Corneliu Porumboiu!) е, че той е китаец и по това  време даже не е бил в Румъния, а в Египет.

В този тъжно-смешен документ,  Corneliu Porumboiu се е фокусирал само върху една история, затова е и успял да разкаже блестящо няколко. Гореспоменатите събития са бележка под линия. Политическият аспект не е повече от базов щрих в портрета на едно поколение, чезнещо в срам.
Филмът започва с последователното загасяне на уличното осветление и верижното му пускане 24 часа по-късно. Жестока метафора, за това как тече мисълта в Народната глава – от центъра към периферията.

 

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

, , ,

  1. No comments yet.
(will not be published)