Starter for 10 OST – изобилие от new wave хармонии, меланхоличен пост пънк и синтпоп колорит

starter-to-10 ost

текст: Lu

За тези, които не са наясно – Starter For 10 е един от най-свежите филми, които съм гледала в последните години и показва, че романтична комедия може да се направи така, че да е забавна за всеки средноинтелигентен човек, не само за аудитория от развити в застой индивиди от женски пол.

Естествено, за да е наистина добър, един филм трябва да има и подобаващ саундтрак и тук не оставаме разочаровани. Аз съм повече от не-разочарована, направо съм очарована, след като имам слабост към 80-те, май съм ви споменавала. Вие прегледайте постера и траклиста, докато аз си обличам байкър джакета, та да се потопя в атмосферата.

1. “In Between Days” – The Cure 2:58
2. “Love My Way” – The Psychedelic Furs 3:40
3. “Wonderful Life” – Black 4:49
4. “Ever Fallen In Love (With Someone You Shouldn’t’ve?)” – The Buzzcocks 2:44
5. “Six Different Ways” – The Cure 3:19
6. “Situation” – Yazoo 3:44
7. “Ace of Spades” – Motörhead 2:48
8. “Love Song” – The Cure 3:29
9. “The Man with the Child in His Eyes” – Kate Bush 2:41
10. “Pictures of You” – The Cure 7:26
11. “Do It Clean” – Echo & The Bunnymen 2:47
12. “The Hurting” – Tears For Fears 4:18
13. “Boys Don’t Cry” – The Cure 2:42
14. “Long Hot Summer” – The Style Council 7:02
15. “Please, Please, Please Let Me Get What I Want” – The Smiths 1:51

Официалният саундтрак не включва всички парчета, които звучат във филма. Защо е така, за мен е мистерия. За тези, които се интересуват – пълният списък може да се открие тук.

UK-ски алтернативен рок от времето на новата вълна, направо да се просълзиш. Слушайки The Cure и Tears For Fears, носталгията те удря като мистрия по начин, сходен с този в Дони Дарко. Музиката пасва перфектно на сетинга на филма: някъде в средата на 80-те, Браян – момче от работническо семейство – е приет в Бристолския университет.

Израстнал, гледайки английския вариант на “Минута е много” – University Challenge, той има неутолима жажда за знания, която в един момент го води до участие във въпросното състезание. Драмата, обаче, се разиграва основно около една любовна история, или по-скоро един любовен триъгълник. Браян, подобно на Айвънхоу от едноименната творба на Сър Уолтър Скот, се налага да избира мeжду руса англо-саксонка и тъмнокоса еврейка, казваща се Ребека (и в двете творби се казва така, съвпадение?).

Героят на Джеймс Макавой преживява серия въодушевления и разочарования на фона на тематично подбрани песни-отличници от онова време: Love Song, I’m Your Man, Ever Fallen In Love (With Someone You Shouldn’t’ve?) и т.н. Единственото, което ме дразни е Ace Of Spades, но тя си заминава още в началото, когато Спенсър хвърля касетката, от която звучи, в морето. Аз бих направила същото, не мога да трая Motorhead. Затова ви пускам нещо по-приятно – Echo and the Bunnymen.

Изобилието от new wave хармонии, меланхоличен пост пънк и синтпоп колорит ще накарат любителите на епохата като мен да се разтопят от кеф, гледайки филма. Той, сам по себе си, е добър, но в случая подходящия саундтрак играе особено важна роля за създаване на страхотна атмосфера. Все пак музиката е дневната стая в менталния хабитат на младежта от Поколението X.

Правилно подбраните 80-тарски хитове, освен чудесно да прехвърлят назад във времето, са виновни във филма да има и няколко момента в десятката: Браян се приготвя за среща пред огледалото на фона на I’m Your Man на Wham!; подскача влюбено след среща на “Pictures of You”(Cure); върви с отбора в слоу моу към участие, докато звучи “Eye Of The Tiger”(Survivor); няколко човека в един миниатюрен Ситроен се гледат на кръв, а от радиото иронично се носи Wonderful Life (Black).

Музиката към филма изглежда подбрана лесно и първосигнално, но важното е, че работи добре. Приляга перфектно на кадрите, а слушана отделно е добра компилация от 80-тарски бисери от Острова. Като микстейп, направен от първокурсник през 85-а.

5/6

текст: Lu

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

1 thought on “Starter for 10 OST – изобилие от new wave хармонии, меланхоличен пост пънк и синтпоп колорит

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.