Hunger Games: Songs from District 12 and Beyond Как ви се струва саундтрак, който почти не се чува във филма?

Tова нещо, за което ще ви говоря, се води “саундтрак”. Сега, човек като чуе “soundtrack” си представя една компилация от песни, които по някое време се чуват във филма, в чиито саундтрак участват. Добре, не е задължително да са всичките, но поне по-голямата част. Как ви се струва саундтрак, който почти не се чува във филма? Тъпо и безцелно? Дами и господа, имаме победител!

1. Arcade Fire, “Abraham’s Daughter”
2. The Secret Sisters, “Tomorrow Will Be Kinder”
3. Neko Case, “Nothing To Remember”
4. Taylor Swift, “Safe & Sound ft. The Civil Wars”
5. Kid Cudi, “The Ruler and The Killer”
6. Punch Brothers, “Dark Days”
7. The Decemberists, “One Engine”
8. The Carolina Chocolate Drops, “Daughter’s Lament”
9. The Civil Wars, “Kingdom Come”
10. Glen Hansard, “Take The Heartland”
11. Maroon 5 ft. Rozzi Crane, “Come Away To The Water”
12. Miranda Lambert, “Run Daddy Run ft. Pistol Annies”
13. Jayme Dee, “Rules”
14. Taylor Swift, “Eyes Open”
15. The Low Anthem, “Lover Is Childlike”
16. Birdy, “Just A Game”

Саундтракът на “Игрите на Глада” е толкова релевантен, колкото може да бъде саундтрак към книга – не можеш да го слушаш паралелно на действието, но пък можеш да си го пускаш отделно и да се опитваш да усетиш настроението, което човекът, отговарящ за подбора на изпълнителите, се мъчи да ти втълпи като събира на едно място изгрели и изгряващи инди величия. Да събереш  купчина музикални звезди, които да ти озвучат филма, и саундтракът сам по себе си да стане толкова известен, колкото самия филм, да продаде още толкова копия, да помогне за кампанията на филма и изобщо да е win-win ситуация, е похват, който аз дълбоко обичам и уважавам.

Гледайки назад във времето, не мога да не се сещам с носталгия за филми като Смъртоносна Битка, Хакери, Гарванът, Spawn, Блейд и купчина други, качеството на чиито саундтраци е реципрочно на качеството на филма, т.е. саундтраците са страхотни, филмите не. Отделянето на този тип филмова музика от хомогенното тяло на цялостния филмов продукт, продължи със сериалите като O.C., които станаха своего рода трендсетъри и поле за изява на новите групи, които за 2 наносекунди добиваха световна слава, ако успееха да се класират.

Това е като да те пуснат да пееш на Супербол. С феномена “Здрач” тази тенденция се утвърди и саундтраците се превърнаха в микстейп на един all stars отбор, хайпът по който беше почти равен на хайпа ще ли си свали Джейкъб блузата или не (глупава чуденка – той винаги я сваля) и на кого ще пусне бела – на куче или на труп. Говоря ви за Здрач, защото паралела между неговия саундтрак и този на Игрите на Глада е неизбежен. И двете творби са в young adult категорията, чиито таргет са точно младите възрастни, които е много вероятно да слушат Arcade Fire, Kid  Cudi и Taylor Swift. Колкото очевидни да са приликите, разликите също не са малки. Докато в Здрач чуваме ни в клин ни в ръкав някоя песен от саундтрака, просто защото трябва да се чуе по някое време във филма, а не защото спомага за кинематографичното внушение, то в екранизацията на книгата на Сюзан Колинс това липсва.

Признавам си, че не бях особено ентусиазирана за саундтрака и не съм взимала слушането му присърце, ама по време на самия филм не чух нито една, ама нито една от тези песни! По време на финалните надписи все пак долових нещо познато, ама все пак – това саундтрак ли е или маркетингова кампания? Излиза второто. Скорът на Джеймс Нютън Хауърд (и Arcade Fire) е прекрасен и се вписва много добре, но аз през цялото време чаках от гората да изскочи Тайлър Суифт и да започне да цвили кънтри трелите си, а в последствие Катнис да и пусне една стрела. Останах разочарована, което в случая е нещо добро. Всъщност тя е лицето на саундтрака, след като пилотния сингъл към саундтрака-придатък е неин + The Civil Wars. За броени часове стига #1 в iTunes след излизането си. Абе вие хора нормални ли сте?! Не мога да не обърна внимание и на името на The Civil Wars – “Гражданските войни”. Извинете ме, заплаках и спиралата ми се разтече. Сега ще разплача и вас с този клип:

Целият акомпаниращ саундтрак (май това е термина) има един противен фолк уклон, от който обикновено аз получавам уртикария. Отклоненията са редки и ценни – Arcade Fire, Kid Cudi и Glen Hansard. Дори лигльото Адам Ливайн от Maroon 5 мяка като реднек от Тенеси. В оргията се включва и Sting, чиято Deep In The Meadow фанатизираната фен паплач получава като бонус трак на 27-и март, ако си закупи целия саундтрак дигитално.

При все неприязънта ми към модерния американски фолк, инди фолка и всякакъв друг фолк + блуграс и американа, саундтрака носи едно много точно настроение на кротко отачяние, което няма как да не отчета като точно попадение. Признавам си, в моменти, когато искам да си изпразня главата от всякакви мисли и просто да се рея в безпределното пространство на Великата Пустош, бих слушала американски поп фолк, защото може да действа много успокояващо като не те товари с простотата си. В моменти на относително ментално здраве и адекватност – не би издържала. Представете си, това е все едно звездите на Пайнер да се съберат за един албум, който да излезе като акомпанимент към новата продукция на Магърдич Халваджиян, в която всъщност да звучи барокова класическа музика. Ще има нещо сходно между настроението във филма и декора на клиповете.

И за да завърша този по-скоро негативен обзор на един иначе успешен продуцентски ход, ще ви сервирам следната информация: саундтрака дебютира на първо място в Билборд Топ 200, продавайки 175 000 копия през първата седмица. Това не се е случвало от Майкъл Джексъновия “This Is It” през 2009-а и един от 16-те саундтраци в цялата история, който е успял да дебютира на първо място.

Абе… май ревюирането на скора щеше да е много по-приятно, ама не може все позитивни ревюта, живота е радост и тъга. Може би щях да харесам идеята за “акомпаниращ саундтрак”, ако участващите музиканти ми бяха присърце, но все пак – саундтрак си значи саундтрак, не “Тайлър Суифт носи на нежните си плещи реклама и продажби”.

3/6

текст: Lu

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.