Le samourai – целият арсенал на Пиер Мелвил под една шапка


Le samurai

Джеф Костело е килър/перфекционист/ енигма, който никога не губи. Една вечер, след като екзекутира собственика на нощен клуб, Джеф се оставя да бъде видян от чернокожа джаз пианистка. Самотен, ранен и никому потребен вълк, изработеното алиби на Джеф започва да се пропуква. Легендата звучи познато, но тук е в оригинал.

samourai

 

С Le samurai Жан-Пиер Мелвил олицетворява и пропагандира философията на екзистенциализма, повече отколкото всички книги на  Сартр и Камю са способни да направят. Ролята на наемния убиец, Мелвил пише специало за Ален Делон. Когато вижда скрипта, Делон въвежда Мелвил в дома си обзаведен единствено с аскетично канапе… и самурайски меч.

 

Le samurai

 

Шлиферът, филцовата шапка и стоун фейсът ще останат негова маска завинаги. Битието на ронин- също. Героят му Джеф Костело проговаря едва на десетата минута. Филмът-икона е центриран около трактат на  Бушидо за  кодекса на самурая. Отсъстват марксистки размисли, пушене на Житан и натискане с простовати американки присъщи за оглавената от Годар и Трюфо Нова Френска вълна.

 

 

Самурай е минимализъм по азиатски, от-до. По-късно Жан Рено в Леон на Бесон и Форест Уитакър в Дух куче: пътят на самурая на Джармуш ще отдадат безмълвна почит към прототипа. Музикалното оформление, дело  на Francois de Roubaix е великолепен джаз. За съжаление, 36 годишен композиторът напуска земята.

 

 

 

5.00 avg. rating (99% score) - 5 votes

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

 1. #1 by Val on 27.07.2011 - 11:11

  Велика класика на Мелвил. Препоръчвам и друг негов шедьовър – The Red Circle.

  • #2 by Anton Terziev on 27.07.2011 - 12:37

   да, the red circle е супер

 2. #3 by petyo123 on 23.09.2015 - 14:56

  изключително позиране,маниерничене, фалш.

  • #4 by Anton on 24.09.2015 - 10:09

   да не искаш да кажеш стилен, авторски и класов. не, сериозно, защо така мислиш?

 3. #5 by Petyo123 on 11.12.2016 - 22:27

  Ами защото е така … сините оченца и право носле винаги са печеливша омбинация но останалото е преиграване , чупка в кръста без мяра .

(will not be published)