Le samourai – целият арсенал на Пиер Мелвил под една шапка

Le samourai

Джеф Костело е килър/перфекционист/ енигма, който никога не губи. Една вечер, след като екзекутира собственика на нощен клуб, Джеф се оставя да бъде видян от чернокожа джаз пианистка. Самотен, ранен и никому потребен вълк, изработеното алиби на Джеф започва да се пропуква. Легендата звучи познато, но тук е в оригинал.

samourai

С Le samurai Жан-Пиер Мелвил олицетворява и пропагандира философията на екзистенциализма, повече отколкото всички книги на  Сартр и Камю са способни да направят. Ролята на наемния убиец, Мелвил пише специално за Ален Делон. Когато вижда скрипта, Делон въвежда Мелвил в дома си обзаведен единствено с аскетично канапе… и самурайски меч.

Le samurai

Шлиферът, филцовата шапка и стоун фейсът ще останат негова маска завинаги. Битието на ронин- също. Героят му Джеф Костело проговаря едва на десетата минута. Филмът-икона е центриран около трактат на  Бушидо за  кодекса на самурая. Отсъстват марксистки размисли, пушене на Житан и натискане с простовати американки присъщи за оглавената от Годар и Трюфо Нова Френска вълна.

Самурай е минимализъм по азиатски, от-до. По-късно Жан Рено в Леон на Бесон и Форест Уитакър в Дух куче: пътят на самурая на Джармуш ще отдадат безмълвна почит към прототипа. Музикалното оформление, дело  на Francois de Roubaix е великолепен джаз. За съжаление, 36 годишен композиторът напуска земята.

Ако искаш да ни подкрепиш-сега е моментът. Вземи си тишърт САМУРАЙ с Ален Делон от нас, branditi.com!

5/5 - (1 vote)
5.00 avg. rating (99% score) - 6 votes

6 thoughts on “Le samourai – целият арсенал на Пиер Мелвил под една шапка

  1. Велика класика на Мелвил. Препоръчвам и друг негов шедьовър – The Red Circle.

  2. изключително позиране,маниерничене, фалш.

    1. да не искаш да кажеш стилен, авторски и класов. не, сериозно, защо така мислиш?

  3. Ами защото е така … сините оченца и право носле винаги са печеливша омбинация но останалото е преиграване , чупка в кръста без мяра .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.