Бергман спори за съществуването на Бог в Поляната с дивите ягоди (1957)

Wild Strawberries (1957) е оптимистичо и лирично за творчеството на Бергман road movie, в което д-р Исак Борг (известният режисьор Виктор Шострьом) предприема пътуване до град Лунд, където гилдията го чака за да го награди за 50 годишната медицинска практика. Още в самото начало възрастният професор задава императива: “Нашите социални връзки са ограничени, а през по-голямата част от живота си критикуваме поведението на другите хора и говорим зад гърба им. Тази равносметка ме постави в изолация от така наречения социален живот. Дните ми минават в самота.”

Wild Strawberries

Пътуването, разбира се, е към смъртта, преди която подозренията, че ледената дисциплина под чийто знак е  минал живота и взаимоотношенията със семейството му (подобно на Смъртта на Иван Илич на Толстой) ще породят натрапчиви мисли, халюцинации и сънища, които заедно със шумните му, млади спътници (спорещи за съществуването на Бог)  ще го върнат в младостта на своеобразен изпит; ще му дадат шанс за покой.

“Това вече не е филм за изгубената комуникация между поколенията. Това е филм-равносметка, филм-помирение между тленния живот и неизбежната смърт.” Иво Филипов, в-к Култура, 2004

„Моят живот с Биби Андерсон бе изпълнен с внимание и нежност, но бе започнал да се разпада. Защо…не си спомням. Бях наследил горчивината от семейния живот на моите родители. Не можех да разговарям с баща си и дори не исках. Майка ми и аз се опитвахме отново за някакво трайно помирение, но имаше твърде много условности. Представях си, че едно от движещите напред сили в „Поляната с дивите ягоди“ би могло да се намери в тази ситуация. Опитвах се да поставя себе си на мястото на моя баща и търсех обяснение за горчивите скандали с майка. Във филма ги умолявах: „Разберете ме и, ако можете, ми простете“. “Латерна магика”, превод Васа Ганчева

П.П.
Във филмите на Бергман всичко е лично и всичко е биографично и именно това ги спасява от капана на авторското кино.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 4 votes

1 thought on “Бергман спори за съществуването на Бог в Поляната с дивите ягоди (1957)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.