Камшичен удар


 Whiplash (2014)

Преди пълнометражния Whiplash  Деймиън Чазел няма пари и прави шорт версия, която печели награда на Сънданс, впоследствие и източници за финансиране. Въпреки че на пръв поглед в  Whiplash става въпрос за джаз, музика и джаз музиканти, музиката като перцепция и разбиране е последното нещо засегнато във филма. Ницшеанският сценарий е по-близък до този на “Роки”. Кръв, пот и сълзи и на нотния ринг.

Whiplash-poster

До къде може да те отведе свръх-амбицията. Какви граници ще те накара да прескочиш. Цената, която ще платиш. Не случайно речникът и хумореските на ментора на Дж. К. Симънс (Оскар за поддържаща роля 2015), който търси новият Чарли Паркър, новия Армстронг, са на морски тюлен, а не на педагог. Симънс е френологично въплъщение на педагога-екстремист и заслужава адмирации отвсякъде.
Мизата, срещу която може да участваш в стресиращите състезания и ексхибиционистични демонстрации, разбира се, не е малка и това е талантът. Oт древна Гърция (която го е измислила)до наши дни, извън България тази дума винаги е имала валутен еквивалент и пазарна стойност. Колкото по-нешлифован, толкова по-перверзно е удоволствието от опорочаването му. През унизителната инициация/цедка минава 19 годишният джаз-гладиатор Майлс Телър(страшен), в реалистична като на кино траектория на първоначална романтична обсесия, последвало обезсърчение и покорно предателство, до тримфиращо – вече не съвсем чист морално герой- завръщане в орбитата на скаутите от ЕCM, Линкълн Център и другите играчи от “А” отбора.
Надъхваща сказка, след която се връщаш по-силен в  jobs-а, вече без да ти дреме за достойнство.

5.00 avg. rating (99% score) - 4 votes

, , , , , , , , ,

 1. #1 by Pow R Toc H on 12.02.2015 - 14:01

  Страхотен!
  Много семпло си почнал да пишеш, успях да разбера всичко само с едно четене. :)

  • #2 by Anton on 12.02.2015 - 20:55

   Ха-ха, това добре ли е?

 2. #3 by Pow R Toc H on 13.02.2015 - 11:43

  За прости момчета като мене е добре. :)

  • #4 by Anton on 13.02.2015 - 12:17

   Ще те накарам да си върнеш думите назад. Приятелка преди малко написа, че не разбира нищо от написаното за Шефове гадняри 2

(will not be published)